Διεθνή

Τραμπ: Προειδοποίηση για σφοδρή στρατιωτική δράση αν αποτύχουν οι συνομιλίες με το Ιράν


«Δεν υπάρχει πολύς χρόνος» διαμηνύει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ η Τεχεράνη διαψεύδει ότι ζήτησε διαπραγματεύσεις.

Τη διακοπή των αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στη διπλωματία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι είναι έτοιμος να διατάξει νέες, ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν.

Σε δηλώσεις του στο Axios τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάθος συνομιλίες με την Τεχεράνη, ξεκαθαρίζοντας ότι, σε περίπτωση αποτυχίας, η Ουάσιγκτον θα επανέλθει σε εξαιρετικά δυναμική στρατιωτική απάντηση.

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Είτε θα προχωρήσει γρήγορα είτε καθόλου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι η απόφαση για αναστολή των βομβαρδισμών ελήφθη την Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος μεσολαβητριών χωρών που ζήτησαν ένα περιθώριο για τις διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ιρανική πλευρά επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας.

Διαψεύδει η Τεχεράνη – Το παρασκήνιο της στρατιωτικής αναστολής

Από την πλευρά της, πάντως, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν έχει υποβάλει αίτημα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, διαμηνύοντας ότι εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, διαμήνυσε ότι θα απέχει από νέες επιθέσεις για όσο διάστημα δεν δέχεται πλήγματα από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα (New York Times, CNN, Axios) και επιβεβαίωση Αμερικανού αξιωματούχου στο Reuters, η απόφαση του Τραμπ να παγώσει την αεροπορική εκστρατεία ελήφθη κατόπιν εισηγήσεων της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, η οποία εκτίμησε ότι η επιχείρηση πέτυχε τους βασικούς της στόχους.

  • Εξάντληση αντιαεροπορικών πυρομαχικών: Ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νταν Κέιν, εξέφρασε ανησυχίες για τα αποθέματα αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύουν τις αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο.

  • Περιορισμός ιρανικών δυνατοτήτων: Ο διοικητής της Centcom, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, πρότεινε την αναστολή των επιχειρήσεων στα Στενά του Ορμούζ, καθώς οι βομβαρδισμοί των προηγούμενων εβδομάδων περιόρισαν σημαντικά την ικανότητα του Ιράν να χτυπά πλοία.

  • Επόμενη φάση: Σύμφωνα με τον Κούπερ, οι διαθέσιμοι στόχοι έχουν σχεδόν εξαντληθεί και τυχόν επόμενο βήμα θα απαιτούσε την επιστροφή σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για το εναπομείναν 20% των στόχων της επιχείρησης «Επική Οργή» (Operation Epic Fury).

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μάικ Γουόλτς, επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η προσωρινή παύση των βομβαρδισμών αποφασίστηκε ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χώρος στη διπλωματική οδό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα