Διεθνή

Βενετία: Σενάριο αύξησης του τουριστικού τέλους στα 30 ευρώ σε ημερήσια βάση.


Η δημοτική αρχή εξετάζει την επέκταση του μέτρου και την ουσιαστική αναπροσαρμογή της χρέωσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.

Σοβαρές σκέψεις για την επέκταση του τέλους εισόδου και τη σημαντική αύξησή του έως και τα 30 ευρώ ημερησίως κάνει η Βενετία, σύμφωνα με τις δηλώσεις ανώτερου στελέχους της δημοτικής αρχής. Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη φορολογία δημοτικός σύμβουλος, Μισέλ Ζούιν, τόνισε στην περιφερειακή εφημερίδα Il Gazzettino ότι το υφιστάμενο ποσό των 5 έως 10 ευρώ είναι υπερβολικά χαμηλό και δεν ασκεί πλέον το απαραίτητο αποτρεπτικό αποτέλεσμα απέναντι στο κύμα των επισκεπτών.

Παρότι αρχικά συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο μιας χρέωσης στα 50 ευρώ, οι τοπικές αρχές φαίνεται πως προσανατολίζονται σε ένα ανώτατο όριο της τάξης των 30 ευρώ για το 2027, έπειτα από τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με την κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο τέλος αφορά αποκλειστικά τους επισκέπτες που πραγματοποιούν μονοήμερη εκδρομή και θεσπίστηκε το 2024 ως μια παγκόσμια πρωτοπορία. Οι ταξιδιώτες που προγραμματίζουν εγκαίρως την επίσκεψή τους επωφελούνται από ευνοϊκότερες τιμές, ενώ προβλέπονται ειδικές εξαιρέσεις, όπως για τα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Κατά τη διάρκεια του 2026, το σύστημα εφαρμόστηκε επιλεκτικά ορισμένες ημέρες από τις 3 Απριλίου έως τις 26 Ιουλίου, λειτουργώντας από τις 08:30 το πρωί έως τις 4:00 το μεσημέρι. Η εφαρμογή του απέφερε στα ταμεία της πόλης ποσό μεγαλύτερο των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από την πώληση περίπου 680.000 εισιτηρίων.

Σε μια πόλη που αντιμετωπίζει έντονα τις συνέπειες του υπερτουρισμού και της σταδιακής ερήμωσης, το μέτρο αποσκοπεί στο να κατευθύνει τους ταξιδιώτες μακριά από τις περιόδους με τον μεγαλύτερο συνωστισμό, όπως είναι η αργία της Πρωτομαγιάς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις