Μια νέα κυβερνητική έδρα εγκαινιάζει σήμερα στο Μάντσεστερ ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ που θα ονομάσει «Νο 10 North».
Είναι μία κίνηση που έχει ως σκοπό μεγαλύτερη αποκέντρωση από αυτή που υπάρχει τώρα στη χώρα, αναθέτοντας την λήψη των λιγότερων κρίσιμων οικονομικών αποφάσεων μακριά από την πρωτεύουσα.
Ο Άντι Μπέρναμ, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός τη Δευτέρα διαδεχόμενος τον Κιρ Στάρμερ, επιδιώκει να αφήσει τάχιστα το στίγμα του στην κυβέρνηση.
Θα χρησιμοποιήσει την νέα έδρα στη βόρεια Αγγλία επιδιώκει να μετακινήσει το κέντρο βάρους λήψης των οικονομικών αποφάσεων στο Λονδίνο.
Ο νέος πρωθυπουργός, πρώην δήμαρχος του Μείζονος Μάντσεστερ, θα χρησιμοποιήσει επίσης το γραφείο του στην πόλη για να προεδρεύσει του επαναφερόμενου Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ενός οργάνου σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν πρωτοκλασάτοι υπουργοί και περιφερειακοί δήμαρχοι που θα συντονίζουν από κοινού την κυβερνητική στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης.
Το συμβούλιο συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 επί πρωθυπουργίας του Γκόρντον Μπράουν για να συντονίζει την κυβερνητική διαχείριση της οικονομικής ύφεσης.
Ο Μπέρναμ περιέγραψε τη νέα βάση ως εξής: ένα “κέντρο επιχειρήσεων για τη βελτίωση της Βρετανίας — ο χώρος που χρησιμοποιούμε για να αποκεντρώσουμε τις εξουσίες από το Ουεστμίνστερ, στα χέρια του λαού σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση”.
Η ηγέτις των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών, η Κέμι Μπάντενοχ, αμφισβήτησε το αν η απόφαση του Μπέρναμ μεταφράζεται σε εθνικό επίπεδο και σχολίασε ότι (ο Μπέρναμ) “συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη δήμαρχος του Μάντσεστερ” λέγοντας ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ευρύτερες εθνικές προκλήσεις.
Το “Νο 10 North” θα εδρεύει αρχικά από το Heron House, ένα κτίριο γραφείων στην καρδιά του Μάντσεστερ . Το Heron House θα είναι επίησς περιφερειακή βάση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών και κυβερνασφάλειας GCHQ .
Ο Μπέρναμ θα βρίσκεται μια ημέρα την εβδομάδα από το Μάντσεστερ, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης θα εργάζονται τακτικά από εκεί. Σύμφωνα με το BBC μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου έως και 300 δημόσιοι υπάλληλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Ο Μπέρναμ έχει χαρακτηρίσει την πρωθυπουργία του μια επανεκκίνηση σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία έτη.Η κίνηση να ανοίξει γραφείο στο Μάντσεστερ αντανακλά το πάγιο επιχείρημα του πρώην δημάρχου ότι η εξουσία θα πρέπει να αποκεντρωθεί από το Ουεστμίνστερ σε πόλεις και περιφέρειες.