Πολιτική

"Σφυγμός" Σεπτεμβρίου 2025: Κυρίαρχη η απογοήτευση, στο 27% η ΝΔ


Ακρίβεια και η διαφθορά τα σημαντικότερα προβλήματα, απογοήτευση και θυμός τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και συνολικό πολιτικό κλίμα αβεβαιότητας καταγράφει η νέα πανελλαδική έρευνα της Prorata για τον Σεπτέμβριο 2025. Η ακρίβεια και η διαφθορά αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα, ενώ τα συναισθήματα των πολιτών χαρακτηρίζονται κυρίως από απογοήτευση (50%) και θυμό (40%).

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο το πολιτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και δυσπιστία απέναντι στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.

«Λάθος κατεύθυνση»

Η πανελλαδική έρευνα της Prorata, που διεξήχθη το διάστημα 15-19 Σεπτεμβρίου 2025 σε δείγμα 1.038 ατόμων, καταγράφει σαφή απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας. Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ελλάδα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 26% διατυπώνει την άποψη ότι ακολουθείται σωστή πορεία. Το εύρημα αυτό αποτυπώνει έντονο κλίμα δυσπιστίας προς τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και ευρύτερη αμφισβήτηση της πολιτικής ηγεσίας.

Ακρίβεια, διαφθορά

Δημοσκόπηση Prorata, Σφυγμός Σεπτέμβριος 2025

Στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, η ακρίβεια δεσπόζει με 77%, αποτελώντας τη βασική πηγή ανησυχίας. Ακολουθεί η διαφθορά (53%), η οποία αναδεικνύεται πλέον σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες δυσφορίας.

Το μεταναστευτικό (26%), η υγεία (25%), οι χαμηλοί μισθοί (22%) και τα εθνικά θέματα (18%) συμπληρώνουν την ιεράρχηση. Η καταγραφή αυτή δείχνει πως η οικονομική πίεση στην καθημερινότητα, σε συνδυασμό με το αίσθημα αδικίας και έλλειψης διαφάνειας, καθορίζουν το δημόσιο κλίμα.

Απογοήτευση, θυμός και απελπισία

Η κοινωνική ψυχολογία καταγράφεται ιδιαίτερα φορτισμένη. Το 50% των πολιτών δηλώνει απογοήτευση, το 40% θυμό και το 28% απελπισία, ποσοστά που σκιαγραφούν ένα περιβάλλον βαθιάς κρίσης εμπιστοσύνης.

Αντίθετα, συναισθήματα όπως η ελπίδα (11%) και η αισιοδοξία (9%) παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα, γεγονός που φανερώνει την απουσία θετικής προοπτικής στην κοινωνία.

Δημοσκόπηση Prorata, Σφυγμός Σεπτέμβριος 2025

Δεν έπεισαν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δεν φαίνεται να έπεισε τους πολίτες. Το 76% δηλώνει «λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο» από τις εξαγγελίες, ενώ μόλις το 24% τις αξιολογεί θετικά.

Δημοσκόπηση Prorata, Σφυγμός Σεπτέμβριος 2025, ΔΕΘ

Παράλληλα, το 85% πιστεύει ότι η καθημερινότητά του δεν θα βελτιωθεί σημαντικά, ακόμη κι αν υλοποιηθούν τα κυβερνητικά μέτρα. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει το χάσμα ανάμεσα στη ρητορική της κυβέρνησης και στις προσδοκίες των πολιτών.

Δημοσκόπηση Prorata, Σφυγμός Σεπτέμβριος 2025, ΔΕΘ

Αρνητικός απολογισμός στην οικονομία

Στην αξιολόγηση των επιδόσεων της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, οι πολίτες εμφανίζονται ξεκάθαρα επικριτικοί. Το 80% δηλώνει «λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο», ενώ μόλις 20% αναγνωρίζει θετικά βήματα. Το εύρημα αυτό αποτελεί ισχυρό δείκτη δυσφορίας, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί έχουν καταστεί οι βασικές ανησυχίες των νοικοκυριών.

Εκτίμηση ψήφου: ΝΔ μπροστά με 27%

Παρά τη φθορά, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση της εκτίμησης ψήφου με αναγωγή, συγκεντρώνοντας 27%. Ακολουθούν:

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 13%

Ελληνική Λύση: 11,5%

ΚΚΕ: 9%

Πλεύση Ελευθερίας: 9%

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 8%

Νεότεροι σχηματισμοί, όπως η Φωνή Λογικής (4,5%), το ΜεΡΑ25 (4%), η Νέα Αριστερά (2%) και το Κίνημα Δημοκρατίας (2%), καταγράφουν υπολογίσιμη παρουσία, ενώ τα «άλλα κόμματα» συγκεντρώνουν συνολικά 7,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σημαντική, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα του πολιτικού σκηνικού.

Σενάρια για νέους πολιτικούς φορείς

Η έρευνα καταγράφει ενδιαφέρον για πιθανά νέα κόμματα:

  • 20% δηλώνει πως θα εξέταζε σοβαρά την ψήφο σε νέο πολιτικό φορέα υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Αντίστοιχα, μόλις 13% εμφανίζεται θετικό σε σενάριο νέου κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Η δυναμική αυτή υποδηλώνει ότι, αν και υπάρχει χώρος για νέα πολιτικά εγχειρήματα, η πλειοψηφία των πολιτών διατηρεί σκεπτικισμό απέναντι σε νέους σχηματισμούς.

Δημοσκόπηση Prorata, Σφυγμός Σεπτέμβριος 2025

Ποιοι πιέζουν περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία

Στην ερώτηση ποιο κόμμα ασκεί αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, οι πολίτες απαντούν με πολυδιάσπαση:

  • 40% θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν ασκεί ουσιαστική πίεση.
  • Μεταξύ όσων κατονομάζουν κόμματα, ξεχωρίζουν η Ελληνική Λύση (16%), η Πλεύση Ελευθερίας (14%) και το ΠΑΣΟΚ (13%).

Το εύρημα αυτό ενισχύει την εικόνα πολιτικής ασάφειας και αδυναμίας διαμόρφωσης ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου.

Τι ζητούν οι πολίτες από τα κόμματα εξουσίας

Οι πολίτες επισημαίνουν βς βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένα κυβερνητικό κόμμα:

  1. Να βελτιώνει την καθημερινότητα στο οικονομικό πεδίο (44%).
  2. Να είναι διαφανές και να διαθέτει έντιμα στελέχη (42%).
  3. Ακολουθούν η προστασία των θεσμών και της Δημοκρατίας (35%) και η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων (32%).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα