Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας».
Το σχέδιο νόμου συγκεντρώνει σε ένα ενιαίο και συστηματοποιημένο πλαίσιο πλήθος διατάξεων και υφιστάμενων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν το περιουσιολόγιο ακινήτων, τις μεθόδους προσδιορισμού της αξίας τους (αντικειμενική, αγοραία, μικτό σύστημα), καθώς και τη φορολόγηση της κατοχής (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ), της μεταβίβασης (ΦΜΑ), των δωρεών, των κληρονομιών και των κερδών από τυχερά παιχνίδια.
Επιπλέον, στον νέο Κώδικα περιλαμβάνονται και άλλες συναφείς διατάξεις από διάσπαρτα νομοθετήματα, ώστε να αποτυπωθεί με σαφήνεια το πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα οι αγροτικές απαλλαγές από τον ΦΜΑ και η απαλλαγή κατά την αγορά ακινήτων στη Θράκη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες από τις διατάξεις που κωδικοποιούνται χρονολογούνται αρκετές δεκαετίες πίσω ορισμένες ακόμη και στη δεκαετία του 1950 και έχουν υποστεί πολυάριθμες τροποποιήσεις ή ενσωματώσεις σε άλλα νομοσχέδια, οδηγώντας συχνά σε ένα δυσνόητο και κατακερματισμένο πλαίσιο εφαρμογής.
«Η Ελλάδα του 2025 δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική της διευκρινιστικής εγκυκλίου. Οι αλλαγές που προωθούμε θεμελιώνουν το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει, κατοχυρώνουν το δικαίωμα της Πολιτείας να φορολογεί με βάση κανόνες και το σημαντικότερο είναι ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στη σχέση κράτους και πολίτη», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και συμπλήρωσε λέγοντας: «Η Ελλάδα του 2025 δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική της διευκρινιστικής εγκυκλίου. Οι αλλαγές που προωθούμε θεμελιώνουν το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει, κατοχυρώνουν το δικαίωμα της Πολιτείας να φορολογεί με βάση κανόνες και το σημαντικότερο είναι ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στη σχέση κράτους και πολίτη», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και σημείωσε
Παράλληλα: Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι «η κωδικοποίηση απλουστεύει τη ζωή του πολίτη, κάνει ευκολότερη τη δουλειά της διοίκησης, απλουστεύει τη ζωή όλων και μακάρι να είχαμε και άλλες τέτοιες πρακτικές». Αναφέρθηκε ωστόσο στις ανισότητες της φορολογικής νομοθεσίας και ζήτησε αλλαγή παραδείγματος. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή πόσο κόστισε η αποφορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τι απέδωσε. «Οι ανισότητες είναι ζήτημα της εποχής μας και η φιλελεύθερη δημοκρατία αδυνατεί να εγγυηθεί τον κανόνα ότι η νεότερη γενιά να περνάει καλύτερα από την προηγούμενη», σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος και ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για λόγους ουσίας, αν και αναγνωρίζει την καλή δουλειά που έγινε για την κωδικοποίηση.
Τέλος, Το ζήτημα της κωδικοποίησης φορολογίας της περιουσίας δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί τυπικά, αλλά ουσιαστικά, είπε η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα η οποία κατήγγειλε ότι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και των υψηλά αμειβόμενων πολιτών. Η βουλευτής είπε πως την ώρα που συζητείται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ. «Αν ισχύει αυτό, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα κυβερνητική προχειρότητα, καθώς θα προχωρήσουμε στην ψήφιση ενός Κώδικα, που σε λίγες εβδομάδες θα είναι ατελής», σχολίασε η κυρία Βέττα και ενημέρωσε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο διότι κρίνει άδικη τη φορολογία περιουσίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και αμιγώς ταξική τη φορολογική πολιτική της.