Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τον θάνατο ξενοδοχοϋπαλλήλου στην Κρήτη.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατήγγειλε την εντατικοποίηση και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι ο 64χρονος υπάλληλος που έχασε τη ζωή του θα είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί, αν δεν είχαν καταργηθεί τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
Ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι το αρμόδιο τμήμα επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας διερευνά την υπόθεση, προσθέτοντας ότι ο άτυχος εργαζόμενος, μάγειρας στο επάγγελμα, εργαζόταν από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι την ημέρα του συμβάντος και ο θάνατός του αποδίδεται σε παθολογικά αίτια.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο παραμένει αμετάβλητο επί 40 χρόνια, και ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, χωρίς όμως όπως δήλωσε να μειώνει την σημασία περιστατικών όπως το προαναφερθέν.
"Ερχόμαστε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές προς την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που είναι το πιο σημαντικό δικαίωμα των εργαζομένων το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε. Το πλαίσιο παραμένει ίδιο, σαράντα χρόνια τώρα", είπε ο υφυπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν.
Όπως όμως υπογράμμισε, "και ένα θανατηφόρο να έχουμε, πρέπει όχι μόνο να μας παρακινήσει, αλλά να λάβουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα".