Χρηστικά

Επιστρεπτέα 6: Μεγάλο το ενδιαφέρον, μικρά τα ποσά


Έχουν υποβληθεί πάνω από 140.000 οριστικές αιτήσεις στην πλατφόρμα myBusinessSupport

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, καθώς πληττόμενοι και κλειστοί επαγγελματίες «συνωστίζονται» στην πλατφόρμα  της ΑΑΔΕ, αναζητώντας ρευστότητα.

Μέχρι και σήμερα, 16 Φεβρουαρίου, έχουν υποβάλει οριστικές αιτήσεις πάνω από 140.000 ενδιαφερόμενοι, οι οποίες θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι την 22α Φεβρουαρίου, που εκπνέει η προθεσμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι9 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myBusinessSupport , ανήλθαν σε  143.730, ενώ εκτιμάται ότι το πλήθος των συνολικών αιτήσεων που θα υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία, θα διαμορφωθεί πέριξ των 500.000.

Σημειώνεται ότι το διαθέσιμο ποσό μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, είναι περιορισμένο και συγκεκριμένα ορίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, για να αυξηθεί περαιτέρω.

Οι προσδοκίες για τη λήψη αυξημένων ενισχύσεων, μετατίθενται για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, στην οποία το ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται σε 1 δις. ευρώ.

Από την προσεχή Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, όσοι θα έχουν υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ και θα λάβουν το ποσό που θα προκύψει από τον αλγόριθμο στις αρχές Μαρτίου.

Με την απόφαση που θα εκδοθεί θα οριστικοποιηθούν οι όροι που πρέπει να πληρούν οι λήπτες, με τη γενική φιλοσοφία να είναι ότι κεντρικός στόχος είναι να ενισχυθούν οι κλειστοί επαγγελματίες.

Άλλωστε το ύψος του ποσού που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό, που θα καταβληθεί ανά επιχείρησης, από τα 1.000 ευρώ, που ήταν στις προηγούμενες Επιστρεπτέες, μειώνεται στα 500 ευρώ.

Τα κριτήρια

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή των δικαιούχων θα είναι η μείωση που υπέστη ο τζίρος των επιχειρήσεων κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σε ότι αφορά στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία ή για το ένα τρίτο των εσόδων του α’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία, ο οποίος θα προκύπτει με αλγόριθμο.

Το ποσοστό της μείωσης του τζίρου, θα τεθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 20% που ίσχυσε στις προηγούμενες Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Το τελικό ποσοστό θα προκύψει με βάση τις δηλώσεις των ενδιαφερόμενων, από τους οποίους οι κομμένοι θα είναι αρκετοί.

Τα ποσά των ενισχύσεων

Όπως έχει γράψει το Σin, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, θα διαμορφωθεί σε 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ωστόσο, η απόφαση θα προβλέπει ότι ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα προσαυξάνεται:

  • σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
  • σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
  • σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
  • σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Όπως και στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα