Πολιτική

Επιστροφή τον Ιούλιο στις αγορές!


Αναχρηματοδότηση του 3ετούς ομολόγου Σαμαρά με στόχο για επιτόκιο γύρω στο 3%. Η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup «πιάνουν τόπο».

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου επιστρέφει η Ελλάδα στις αγορές, ύστερα από μια απουσία τριών ετών, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν ουσία και αποδίδουν άμεσα οφέλη στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ θα ακολουθήσει τις συμβουλές του οίκου Rothchild, που συμβουλεύει την κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν το χρέος και θα επιδιώξει να αντλήσει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ με μια έκδοση 3ετών ομολόγων, δια της οποίας θα αναχρηματοδοτηθεί το 3ετές ομόλογο, που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, τον Ιούλιο του 2014.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να αποσπάσει σε αυτή την έκδοση επιτόκιο γύρω στο 3%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερο από το 3,375% του 2014. Τα 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται με απόδοση 5,4%, ενώ το καλοκαίρι του 2014 η χαμηλότερη απόδοση που είχαν εμφανίσει ήταν 5,854%.

Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, ότι το 3% είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συγκεντρωθούν σε τέτοιο επίπεδο επιτοκίου περισσότερα από το 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η κυβέρνηση για την αναχρηματοδότηση της παλαιάς έκδοσης, ώστε να μείνει στην κυβέρνηση περισσότερη ρευστότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης των αγορών στην κυβερνητική πολιτική και τις προοπτικές της οικονομίας.

Πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι αυτή την περίοδο το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα είναι εμφανές στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, όπου έχουν γίνει τρεις εκδόσεις ήδη από τον Μάρτιο (ΟΠΑΠ, Sunlight, Γερμανός), όλες με πολύ χαμηλά επιτόκια και μεγάλη υπερκάλυψη των ζητούμενων ποσών από τα προσφερθέντα κεφάλαια.

Τα οφέλη από την έκδοση ομολόγων του Ιουλίου, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, θα γίνουν αμέσως αισθητά και στην πραγματική οικονομία, αφού  τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από την αγορά θα κατευθυνθούν σε πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Οφέλη περιμένει η κυβέρνηση, όμως, σε ό,τι αφορά την ταχύτερη εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με ενίσχυση των ροών των έμμεσων επενδύσεων (μετοχές, ομόλογα), αλλά και καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Ήδη πολλές μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να αναχρηματοδοτήσουν παλαιά δάνεια με νέες εκδόσεις ομολόγων, αλλά και με κοινοπρακτικά τραπεζικά δάνεια και θα ωφεληθούν άμεσα από το θετικό μήνυμα που θα εκπέμψει μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγων από το Δημόσιο.

Όμως, και σε πολιτικό επίπεδο, τα προσδοκώμενα οφέλη είναι αξιόλογα: ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ξεπεράσει την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τη διάψευση των (υπερβολικών) αρχικών προσδοκιών για τις αποφάσεις του Eurogroup και να πείσει ότι στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα εξασφάλισε το «διαβατήριο» για την επιστροφή της στις αγορές, κάτι που οδηγεί και στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτήρηση.

Μια επιτυχής έκδοση ομολόγων θα ενισχύσει αυτή την επιχειρηματολογία και θα δώσει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να πει ότι η αγορά ψήφισε υπέρ της Ελλάδας. Το ίδιο, δηλαδή, που δήλωνε και ο Αντώνης Σαμαράς, τον Απρίλιο του 2014, σε δήλωσή του με αφορμή την τότε επιτυχημένη έκδοση 5ετών ομολόγων: «Η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίσθηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή, τις ίδιες τις αγορές».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις