Εδώ και εβδομάδες, οι αγορές βουίζουν από φήμες για ένα ενδεχόμενο «βρετανικό mega-deal» στον πετρελαϊκό τομέα: την εξαγορά της BP από τη Shell. Την Πέμπτη, ωστόσο, η Shell διέψευσε κατηγορηματικά ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, ρίχνοντας -προσωρινά- τους τόνους.
Η ερώτηση παραμένει: πώς έφτασε η ιστορική BP να θεωρείται δυνητικός στόχος εξαγοράς, και μάλιστα από τον διαχρονικό ανταγωνιστή της;
Όλα ξεκίνησαν το 2020, όταν ο Bernard Looney ανέλαβε τη διεύθυνση της BP με μια φιλόδοξη στρατηγική: να μεταμορφώσει τον ενεργειακό κολοσσό σε «εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 ή νωρίτερα». Ο στόχος ήταν διπλός: “performing while transforming”, δηλαδή να συνεχίσει να αποδίδει οικονομικά, ενώ στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές.
Η πανδημία του Covid-19 και η κατάρρευση της ζήτησης δημιούργησαν αρχικά απώλειες, όμως η BP άντεξε. Το 2021 κατέγραψε κέρδη 7,6 δισ. δολαρίων τα οποία υπερτριπλασιάστηκαν στα 27,65 δισ. το 2022 λόγω της ανόδου των τιμών πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Looney υπογράμμισε ότι η BP αυξάνει τις επενδύσεις της τόσο στις ανανεώσιμες πηγές, όσο και στα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα για να συμβάλλει στην «ενεργειακή ασφάλεια και προσβασιμότητα».
Απρόσμενη παραίτηση και στροφή στρατηγικής
Η πορεία του Looney διεκόπη απότομα τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν παραιτήθηκε εν μέσω αποκαλύψεων για ελλιπή διαφάνεια σχετικά με προσωπικές του σχέσεις στον εργασιακό χώρο.
Τη σκυτάλη πήρε ο τότε οικονομικός διευθυντής Murray Auchincloss, ο οποίος ανέλαβε μόνιμα τον Ιανουάριο του 2024. Ωστόσο, μαζί με τον Looney έφυγε και η ορμή της στρατηγικής «πράσινης μετάβασης».
Στον Φεβρουάριο, ο Auchincloss παρουσίασε μια νέα στρατηγική επαναφοράς, εστιάζοντας περισσότερο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και περιορίζοντας τις φιλοδοξίες για τις ΑΠΕ. Η υποδοχή των επενδυτών ήταν χλιαρή – έκτοτε η μετοχή της BP έχει υποχωρήσει κατά 15%.
Υποαπόδοση και... φήμες εξαγοράς
Η απόδοση της BP υπολείπεται αισθητά των ανταγωνιστών της, με τα κέρδη να υποχωρούν και το επενδυτικό αφήγημα να παραμένει θολό. Η ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία Elliott φέρεται να απέκτησε μερίδιο στην BP λίγο πριν την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής, μία ένδειξη πως κάποιοι βλέπουν υπεραξία σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό ή εξαγορά.
Οι Shell, Chevron και Exxon Mobil έχουν αναφερθεί ως πιθανοί ενδιαφερόμενοι, ενώ το κρατικό ενεργειακό ταμείο Adnoc των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φέρεται να εξετάζει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου.
Ο Auchincloss προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, δηλώνοντας στο CNBC τον Απρίλιο: «Είμαστε μια ισχυρή, ανεξάρτητη εταιρεία». Παράλληλα, ο CEO της Shell, Wael Sawan, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η εταιρεία έχει «πολύ υψηλό πήχη» για συγχωνεύσεις και εξαγορές και προτιμά να αγοράζει πίσω τις δικές της μετοχές.
Και τώρα;
Η δημόσια διάψευση της Shell φαίνεται ότι βάζει προσωρινά φρένο στα σενάρια εξαγοράς. Άλλωστε, ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Allen Good της Morningstar, αμφισβητούν το νόημα μιας εξαγοράς της BP αυτή τη στιγμή: «Εκτός κι αν η αποτίμηση είναι εξαιρετικά ελκυστική, ίσως να μην αξίζει τον κόπο για τη Shell».
Με μια BP σε μεταβατικό στάδιο, αμφίρροπη στρατηγική και μετοχή υπό πίεση, το μόνο σίγουρο είναι πως η εταιρεία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτικών και επιχειρηματικών ζυμώσεων, είτε ως ανεξάρτητος παίκτης, είτε ως κομμάτι ενός μεγαλύτερου σχήματος.