Ενέργεια

Πώς η BP έφτασε στο σημείο να γίνει στόχος εξαγοράς


Εδώ και εβδομάδες, οι αγορές βουίζουν από φήμες για ένα ενδεχόμενο «βρετανικό mega-deal» στον πετρελαϊκό τομέα: την εξαγορά της BP από τη Shell. Την Πέμπτη, ωστόσο, η Shell διέψευσε κατηγορηματικά ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, ρίχνοντας -προσωρινά- τους τόνους.

Η ερώτηση παραμένει: πώς έφτασε η ιστορική BP να θεωρείται δυνητικός στόχος εξαγοράς, και μάλιστα από τον διαχρονικό ανταγωνιστή της;

Όλα ξεκίνησαν το 2020, όταν ο Bernard Looney ανέλαβε τη διεύθυνση της BP με μια φιλόδοξη στρατηγική: να μεταμορφώσει τον ενεργειακό κολοσσό σε «εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 ή νωρίτερα». Ο στόχος ήταν διπλός: “performing while transforming”, δηλαδή να συνεχίσει να αποδίδει οικονομικά, ενώ στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές.

Η πανδημία του Covid-19 και η κατάρρευση της ζήτησης δημιούργησαν αρχικά απώλειες, όμως η BP άντεξε. Το 2021 κατέγραψε κέρδη 7,6 δισ. δολαρίων τα οποία υπερτριπλασιάστηκαν στα 27,65 δισ. το 2022 λόγω της ανόδου των τιμών πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Looney υπογράμμισε ότι η BP αυξάνει τις επενδύσεις της τόσο στις ανανεώσιμες πηγές, όσο και στα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα για να συμβάλλει στην «ενεργειακή ασφάλεια και προσβασιμότητα».

Απρόσμενη παραίτηση και στροφή στρατηγικής

Η πορεία του Looney διεκόπη απότομα τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν παραιτήθηκε εν μέσω αποκαλύψεων για ελλιπή διαφάνεια σχετικά με προσωπικές του σχέσεις στον εργασιακό χώρο.

Τη σκυτάλη πήρε ο τότε οικονομικός διευθυντής Murray Auchincloss, ο οποίος ανέλαβε μόνιμα τον Ιανουάριο του 2024. Ωστόσο, μαζί με τον Looney έφυγε και η ορμή της στρατηγικής «πράσινης μετάβασης».

Στον Φεβρουάριο, ο Auchincloss παρουσίασε μια νέα στρατηγική επαναφοράς, εστιάζοντας περισσότερο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και περιορίζοντας τις φιλοδοξίες για τις ΑΠΕ. Η υποδοχή των επενδυτών ήταν χλιαρή – έκτοτε η μετοχή της BP έχει υποχωρήσει κατά 15%.

Υποαπόδοση και... φήμες εξαγοράς

Η απόδοση της BP υπολείπεται αισθητά των ανταγωνιστών της, με τα κέρδη να υποχωρούν και το επενδυτικό αφήγημα να παραμένει θολό. Η ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία Elliott φέρεται να απέκτησε μερίδιο στην BP λίγο πριν την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής, μία ένδειξη πως κάποιοι βλέπουν υπεραξία σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό ή εξαγορά.

Οι Shell, Chevron και Exxon Mobil έχουν αναφερθεί ως πιθανοί ενδιαφερόμενοι, ενώ το κρατικό ενεργειακό ταμείο Adnoc των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φέρεται να εξετάζει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου.

Ο Auchincloss προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, δηλώνοντας στο CNBC τον Απρίλιο: «Είμαστε μια ισχυρή, ανεξάρτητη εταιρεία». Παράλληλα, ο CEO της Shell, Wael Sawan, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η εταιρεία έχει «πολύ υψηλό πήχη» για συγχωνεύσεις και εξαγορές και προτιμά να αγοράζει πίσω τις δικές της μετοχές.

Και τώρα;

Η δημόσια διάψευση της Shell φαίνεται ότι βάζει προσωρινά φρένο στα σενάρια εξαγοράς. Άλλωστε, ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Allen Good της Morningstar, αμφισβητούν το νόημα μιας εξαγοράς της BP αυτή τη στιγμή: «Εκτός κι αν η αποτίμηση είναι εξαιρετικά ελκυστική, ίσως να μην αξίζει τον κόπο για τη Shell».

Με μια BP σε μεταβατικό στάδιο, αμφίρροπη στρατηγική και μετοχή υπό πίεση, το μόνο σίγουρο είναι πως η εταιρεία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτικών και επιχειρηματικών ζυμώσεων, είτε ως ανεξάρτητος παίκτης, είτε ως κομμάτι ενός μεγαλύτερου σχήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα