Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα έλαβε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς το επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών (accelerated book building) για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπερκαλύφθηκε έξι φορές, οδηγώντας την εταιρεία στην άντληση συνολικών κεφαλαίων ύψους 658,75 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία προχώρησε τελικά στη διάθεση 15,5 εκατ. νέων μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του μετοχικού της κεφαλαίου, με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 42,5 ευρώ ανά μετοχή. Το discount έναντι της τιμής κλεισίματος των 44 ευρώ περιορίστηκε μόλις στο 3,4%, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές.
Αρχικός στόχος της εταιρείας ήταν η άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον επέτρεψε την αύξηση του μεγέθους της συναλλαγής. Προσφορές σε επίπεδα χαμηλότερα των 42,5 ευρώ ανά μετοχή δεν έγιναν δεκτές.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε αναθέσει τη διαδικασία στους οίκους Banco Santander, Mediobanca και Morgan Stanley ως παγκόσμιους συντονιστές και, από κοινού με την AXIA Ventures Group, ως συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Η ιδιωτική τοποθέτηση απευθύνθηκε σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, χωρίς δημόσια προσφορά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ανέθεσε στις «Banco Santander, S.A.», «Mediobanca Banca di Credito Finanziario S.p.A.» και «Morgan Stanley Europe SE» ως Παγκόσμιους Συντονιστές και, από κοινού με την «AXIA Ventures Group Ltd.», ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, να ξεκινήσουν εκ μέρους της μια διαδικασία επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book build) για την ιδιωτική τοποθέτηση νέων μετοχών της Εταιρείας με δικαίωμα ψήφου, ονομαστικής αξίας 0,57 ευρώ η καθεμία (οι «Νέες Μετοχές»), με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους περίπου €500.000.000.
Με την ολοκλήρωση και με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, μέσω της έκδοσης των Νέων Μετοχών, με αποκλεισμό (κατάργηση) των δικαιωμάτων προτίμησης (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»).
Οι Νέες Μετοχές θα διατεθούν σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές που θα συμμετέχουν στη διαδικασία επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book build), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, η οποία δεν αποτελεί δημόσια προσφορά (...).
Τα έσοδα από την Iδιωτική Tοποθέτηση αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική ευελιξία της Εταιρείας και την ικανότητά της να αξιοποιεί επενδυτικές ευκαιρίες πέραν του τρέχοντος επιχειρηματικού της σχεδίου — ενισχύοντας έτσι τη θέση της ως κορυφαίου επενδυτή και διαχειριστή υποδομών με επενδυτική διαβάθμιση στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα καθαρά έσοδα για να υποστηρίξει τη συνεχή επέκταση της πλατφόρμας υποδομών και παραχωρήσεων της, κυρίως στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση του προσδιορισμένου επενδυτικού της προγράμματος στους τομείς των μεταφορών, του ύδατος, της ενέργειας, και άλλων συναφών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ πέραν του τρέχοντος επιχειρηματικού σχεδίου της.
Τόσο η Εταιρεία όσο και ο κ. Γεώργιος Περιστέρης, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εταιρείας, έχουν αναλάβει συνήθεις υποχρεώσεις δέσμευσης μετοχών (lock-up) για διάστημα 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου..