Καθώς η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση αναδιαμορφώνουν το παραγωγικό μοντέλο, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιεί μια πρωτοβουλία με σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα: το Green Academy, ένα πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης σε πράσινες επαγγελματικές δεξιότητες, που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Οδύσσεια».
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πρακτικού μοντέλου εκπαίδευσης και απασχόλησης, το οποίο συνδέει τη βιωσιμότητα με την κοινωνική ένταξη, προσφέροντας ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης και σταθερής απασχόλησης σε νέους που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ήδη, 30 νέοι και νέες συμμετέχουν στην πρώτη φάση του Green Academy, αποκτώντας πρακτικές δεξιότητες σε τομείς που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, όπως η εστίαση, η γεωργία και οι κατασκευές.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικά εργαστήρια που εστιάζουν σε σύγχρονες πρακτικές, από τη μαγειρική χωρίς σπατάλη (φωτογραφίες) και τη βιώσιμη γεωργία, έως φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές βαφής και την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ.
Πέρα από την εκπαίδευση, παρέχεται εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη στην εύρεση εργασίας, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν πρόσβαση σε κλάδους με ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές.
Κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος
Το Green Academy ανταποκρίνεται σε ένα υπαρκτό έλλειμμα της αγοράς εργασίας, καθώς οι ειδικότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, την ενέργεια και τη διαχείριση φυσικών πόρων καταγράφουν συνεχή άνοδο. Η πρωτοβουλία ενώνει τη δράση του ιδιωτικού τομέα με την κοινωνική καινοτομία, αποδεικνύοντας πως η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να έχει χειροπιαστό οικονομικό και κοινωνικό όφελος.
Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το πρόγραμμα εντάσσεται στον πυρήνα της ESG στρατηγικής της, που στηρίζεται στη συμβολή στην ελληνική παραγωγή, την απασχόληση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η εταιρεία, με 62 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα, διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία, εξασφαλίζοντας πλήρως καθετοποιημένη ελληνική παραγωγή.
Από το 2008, μέσα από το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας ελληνικού κριθαριού, αξιοποιεί 100% εγχώριες πρώτες ύλες, συμβάλλοντας ενεργά στην αγροτική ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Η συνεργασία με την «Οδύσσεια»
Ο οργανισμός «Οδύσσεια», από το 2016, δραστηριοποιείται στην υποστήριξη ευάλωτων νέων μέσω δωρεάν επαγγελματικής εκπαίδευσης και υπηρεσιών απασχολησιμότητας. Το 2024, ο οργανισμός παρείχε πάνω από 5.200 υπηρεσίες σε 1.420 ωφελούμενους από 66 χώρες, ενισχύοντας τη δυνατότητά τους να ενταχθούν ενεργά στην αγορά εργασίας.
Όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Γιάννης Γεωργακέλλος, στόχος της συνεργασίας είναι οι νέοι «να εξοπλιστούν με τα σύγχρονα εργαλεία που χρειάζονται, ώστε να ανταποκρίνονται με αυτοπεποίθηση στις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς και της πράσινης οικονομίας».
Η Θεσσαλονίκη, σημείωσε ο κ. Γεωργακέλλος, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παραγωγικής ταυτότητας της εταιρείας, που συνεχίζει να επενδύει στην τοπική κοινωνία και στις ευκαιρίες απασχόλησης.
Η Dina Rokić, Branch Manager του Κέντρου Νέων της «Οδύσσειας» στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι το πρόγραμμα «δημιουργεί βιώσιμες ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης για νέα άτομα, ακόμη και χωρίς προηγούμενη εξειδίκευση», ενισχύοντας τη συμπεριληπτικότητα και την ανθεκτικότητα της τοπικής κοινωνίας.
Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, το Green Academy αποτυπώνει στην πράξη, πώς οι εταιρείες μπορούν να επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο, να ενδυναμώνουν τις τοπικές κοινότητες και να δημιουργούν βιώσιμη αξία, που επιστρέφει στην οικονομία και στην κοινωνία.