Επιχειρήσεις

Συνεργασία ΕΛΤΑ – BOX NOW για «έξυπνες θυρίδες»


Την πιλοτική συνεργασία των Ελληνικών Ταχυδρομείων με τη BOX NOW ανακοίνωσε ο διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Μιχάλης Μαυρόπουλος, στο 9ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών - ITC 2026, εντάσσοντας αυτό το βήμα στο πλάνο μετασχηματισμού της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ανδριώτης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της BOX NOW, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα εξελιχθεί, με σταθερά βήματα, σε μια μακροχρόνια συνεργασία.

Παράλληλα, η UNILOG ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη δωρεάν κατ' οίκον παράδοση φαρμάκου υψηλού κόστους με drone σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας πριν το τέλος του 2026, όπως προανήγγειλε ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Στέλιος Λιναρδάκης, στο πλαίσιο της σχετικής συνεδρίας με τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα να καταστεί εμπορευματικός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης; Η πορεία εισαγωγών - εξαγωγών και ηλεκτρονικού εμπορίου» ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να εισέλθει η Ελλάδα στο top 10 των global logistics.

Μ. Μαυρόπουλος, ΕΛΤΑ: Μετατρέπουμε τα ΕΛΤΑ από ένα κλασικό ταχυδρομείο σε πολυκαναλικό δίκτυο εξυπηρέτησης - Συνεργασία με τη BOX NOW

Τη στρατηγική μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ από το κλασικό ταχυδρομείο σε ένα πολυκαναλικό δίκτυο εξυπηρέτησης, μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο επτά πυλώνων, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), Μιχάλης Μαυρόπουλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με τη  BOX NOW, προκειμένου τα ΕΛΤΑ να μπουν και στην αγορά των θυρίδων. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα 1 στους 4 καταναλωτές επιλέγει κάποιον εναλλακτικό τρόπο παράδοσης δεμάτων έναντι του home delivery, φτάνοντας έναν όγκο περίπου 40 εκατ. δεμάτων από το σύνολο των 140 εκατ. δεμάτων, που τροφοδοτείται από την εκτίναξη του e-commerce.

«Το πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας με τη BOX NOW είναι για εμάς μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς προσφέρουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να παραλάβουν το δέμα τους 24/7 σε μία θυρίδα. Τα ΕΛΤΑ ξαναμπαίνουν δυναμικά στο οικοσύστημα», σημείωσε ο κ. Μαυρόπουλος, τονίζοντας πως ήδη η ανταπόκριση είναι πολύ θετική.

Στην ίδια κατεύθυνση, ενεργοποιήθηκε πρόσφατα και η υπηρεσία PUDO (Pick Up & Drop Off), η οποία δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πελάτες να παραλάβουν το δέμα τους σε ένα από τα 1.036 σημεία του δικτύου (ΕΛΤΑ points).

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τα ΕΛΤΑ έναν ισχυρό οικονομικά οργανισμό, ο οποίος θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και θα ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Μαυρόπουλος, ξεχωρίζοντας το δίκτυο και το προσωπικό ως τα δύο μεγάλα assets της εταιρείας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των ΕΛΤΑ, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών ταχυδρομείων, όπως τα Ιταλικά, που μετασχηματίστηκαν σε κερδοφόρους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, αξιοποιώντας και διευρύνοντας το φυσικό τους δίκτυο.

Ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ εστίασε στην προοπτική ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας ως εμπορευματικός κόμβος για την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση και τις τάσεις στο διεθνές εμπόριο. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις πρόσφατες αλλαγές που εφάρμοσε η Ε.Ε. στο τελωνειακό πλαίσιο, με την επιβολή δασμών 3 ευρώ σε κάθε δέμα που έρχεται από τρίτες χώρες, ως ευκαιρία για να καταστεί πιο ισχυρή η θέση της χώρας.

«Φιλοδοξία της χώρας είναι να μετατραπεί σε hub στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές, έχουν πλέον κατανοήσει ότι χρειάζονται μια βάση στην Ευρώπη και η Ελλάδα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο», σχολίασε.

Δ. Ανδριώτης, BOX NOW: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ - Επενδύσεις 10 εκατ. το 2027

Στη συνεργασία με τα ΕΛΤΑ αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Ανδριώτης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της BOX NOW, στη βάση της σύγχρονης τάσης του out of home delivery, που σε χώρες του εξωτερικού αντιστοιχεί ακόμα και στο 70% της αγοράς.

«Μερικά πράγματα δεν χρειάζονται δογματισμό, αλλά κοινή λογική. Η κίνηση αυτή είναι αμοιβαία επωφελής, συμπληρώνει παρά ανταγωνίζεται και τα πρώτα δείγματα αυτής της συνεργασίας είναι άκρως εντυπωσιακά», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η καλή αρχή που έχει γίνει εδώ και λίγες εβδομάδες θα επεκταθεί και θα εξελιχθεί σε μια μακροχρόνια συνεργασία.

Η BOX NOW λειτουργεί 4 χρόνια, με τους μετόχους να έχουν επενδύσει μέχρι 40 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου στην ελληνική αγορά. Όπως είπε ο κ. Ανδριώτης, για το 2027, προγραμματίζονται επενδύσεις επιπλέον 10 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου θυρίδων της εταιρείας.

Επισήμανε, δε, πως η BOX NOW είναι ο πρώτος παίκτης, με το μεγαλύτερο μερίδιο στη διακίνηση των 140 εκατ. δεμάτων πανελλαδικά και ο δεύτερος στην ενδοδιακίνηση δεμάτων. «Αυτό δείχνει τη δίψα των καταναλωτών για μία υπηρεσία που είναι αποδοτική, έχει καλή τιμή και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους», είπε.

Μιλώντας για το ρόλο της BOX NOW, υπογράμμισε ότι «ο εμπορευματικός κόμβος χτίζεται με τα λιμάνια και τις υποδομές, αλλά ολοκληρώνεται με αποδοτικές υπηρεσίες τελευταίου μιλίου», που παρέχει η εταιρεία. Σημείωσε δε ότι η BOX NOW δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Σλοβενία και Κροατία - με πλάνο επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή - τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει τις δυνατότητες να γεφυρώσει αυτές τις χώρες με περιβαλλοντικά ευεργετήματα, καθιστώντας την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα