Τράπεζες

ΕΤΕ: Προσφορές 5,5 δισ. για το πράσινο ομόλογο - Στο 2,75% το επιτόκιο


Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας στις διεθνείς αγορές, συνολικού ποσού 750 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,75% και απόδοση 2,9%. 

Η έκδοση προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Υποβλήθηκαν προσφορές 5,5 δισ. ευρώ από περισσότερους από 240 θεσμικούς επενδυτές, που αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη πάνω από επτά φορές του ποσού της έκδοσης. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που έχει καταγραφεί για έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από ελληνική τράπεζα.

Το ομόλογο, λήξης 2029 με δυνατότητα ανάκλησης το 2028, αντιπροσωπεύει την τρίτη έκδοση Πράσινου Ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα, αυξάνοντας σε πάνω από 50% το ποσοστό πράσινων ομολόγων επί των συνολικών ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τράπεζας .

 Η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης αυτής αποτελούσε προϋπόθεση για να προχωρήσει η πρόωρη εξαγορά δύο παλαιότερων σειρών ομολόγων συνολικού ποσού 750 εκατ. ευρώ, την οποία ανακοίνωσε χθες η Εθνική.

Τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση  ενός χαρτοφυλακίου Πράσινων Έργων σύμφωνα με το Πλαίσιο Βιώσιμων Ομολόγων της Εθνικής, ενισχύοντας την ηγετική θέση της Τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας για την εκπλήρωση των Ελάχιστων Απαιτούμενων Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) που αποτελεί κανονιστική απαίτηση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σε ξένους επενδυτές το 80%

Η τελική τιμολόγηση αντικατοπτρίζει ένα spread 78 μ.β. πάνω από το αντίστοιχο mid-swap, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο  περιθώριο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από Ελληνική τράπεζα. Το 80% των ομολόγων κατανεμήθηκαν σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. To 61% της έκδοσης διατέθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 26% σε Τράπεζες και private banking, το 11% σε  υπερεθνικούς οργανισμούς και το 2% σε hedge funds.
 
Οι BofA Securities, Goldman Sachs Europe SE, Morgan Stanley, Deutsche Bank, HSBC, IMI – Intesa Sanpaolo και Société Générale ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές της έκδοσης.

Οι δικηγορικές εταιρίες Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Karatzas & Associates ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της Εθνικής.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα