Αγορές

Επουλώνει πληγές το ΧΑ – Το βλέμμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ


Το Χρηματιστήριο επουλώνει πληγές μετά από τις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και ειδικά από το χθεσινό sell off και την εικόνα καταστροφής που διαμορφώθηκε. Οι τιμές των μετοχών παρουσιάζουν ανάκαμψη, με τους επενδυτές εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται σε συναγερμό μετά το τεράστιο σφυροκόπημα που δέχθηκαν τα ομόλογα του Νότου. Θετικό το διεθνές οικονομικό κλίμα, με τις ευρωαγορές να καταγράφουν κέρδη.

Ηδη, χάρη στην είδηση ότι η ΕΚΤ ανησυχεί και ενδεχομένως να λάβει μέτρα για τη στήριξη των ομολόγων του Νότου, προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού τους, έχει λειτουργήσει ευεργετικά για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και των ιταλικών, που αποκλιμακώνονται σημαντικά.

Ο Γενικός δείκτης Τιμών, διαμορφώνεται στις 828,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,64%, με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 26,58 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,22%.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία και για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχει κέρδη 1,37%. Η μετοχή της Alpha Bank στο +1,70%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 1,46%, τη Eurobank στο +0,89%, ενώ 1,42% υψηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ (+2,73%), της Σαράντης (+2,34%) και της Εθνικής (+1,81%).Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-3,52%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,71%). Επίσης, από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+6,94%) και των Τηλεπικοινωνιών (+2,36%).

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,91%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,22%). Ανοδικά κινούνται 51 μετοχές, 13 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΚΡΙ-ΚΡΙ +5,26% και Profile +3,73%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Πλαστικά Κρήτης -6,85% και Πλαίσιο -3,31%.

Εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος για τα ομόλογα

Μετά τη χθεσινή δραματική «βουτιά» οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ανακάμπτουν και οι αποδόσεις τους υποχωρούν σε "λογικότερα" επίπεδα. Ενισχύονται επίσης τα ιταλικά, ενώ  έντονη μεταβλητότητα παρουσιάζουν τα γερμανικά και τα γαλλικά.
Η απόδοση του  ελληνικού 10ετούς, που είχε φθάσει χθες στο 4,73%, υποχωρεί σήμερα  στο 4,42%, περίπου 24(!) μονάδες βάσης χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο. Κατά 20 μβ υποχωρεί η απόδοση του 5ετούς, που κινείται αυτή την ώρα μεταξύ 3,54%-3,55% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται στο άνοιγμά τους οι ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx να καταγράφει κέρδη 1,45%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτη DAX ενισχύεται κατά 1,41% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 1,13%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC40 ενισχύεται κατά 1,40%, ενώ ίδια εικόνα επικρατεί και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα