Το μαύρο καλοκαίρι του 2020 για τον ελληνικό τουρισμό σκιαγραφείται από έρευνα σε μεγάλες τουριστικές αγορές, σύμφωνα με την οποία μόνο ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες δήλωσε διατεθειμένος να ταξιδέψει στο εξωτερικό το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου!
Πρόκειται για έρευνα της Mindhaus σε συνεργασία με την ερευνητική πλατφόρμα Pollfish, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου σε δείγμα 3.000 ατόμων που είχαν σχεδιάσει ένα ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό για το 2020, από τις αγορές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Οι δυνητικοί πελάτες της Ελλάδας ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ασθενήσουν, φοβούνται την ταλαιπωρία που θα υποστούν σε πτήσεις και σε ξενοδοχεία, αρχίζουν να δείχνουν και σημάδια περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν δεν περιμένουν να το κάνουν πριν από το φθινόπωρο.
Κι αυτό αν δεν υπάρχει δεύτερο κύμα πανδημίας που θα εντείνει τις ανησυχίες τους και θα επιδεινώσει την οικονομική τους κατάσταση. Μόνο ένας στους τέσσερις εμφανίζεται διατεθειμένος να ταξιδέψει την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (που είναι το εναπομείναν διάστημα της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα). Αλλά και αυτή η κατηγορία δείχνει να αποθαρρύνεται από τις πρωτόγνωρες συνθήκες των ταξιδιών.
Ειδικότερα, στο σύνολο του δείγματος το 24,7% δηλώνει ότι θεωρεί πιθανότερο να κάνει ένα διεθνές ταξίδι αναψυχής μέσα στο επόμενο τρίμηνο (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) και 32,9% από Οκτώβριο έως το τέλους του έτους.
Αναφορικά με την Ελλάδα ως προορισμό πρώτης γραμμής βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η ενίσχυση της θέσης της στην προτίμηση των ξένων αγορών αλλά και το αίσθημα ασφάλειας.
Ο Θεόφιλος Κυρατσούλης γενικός διευθυντής της Mindhaus, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ανέφερε: «είναι σαφές ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τουρισμό με επιτυχία πλέον να θεωρείται η επίτευξη του 15% των εσόδων σε σχέση με πέρυσι. Η μεγάλη επιθυμία για ταξίδια αναψυχής και η ενισχυμένη θέση της Ελλάδα εξαιρετικά δύσκολα μπορούν να μεταφραστούν σε ζήτηση όσο η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν έχουν αρθεί πλήρως και ο ανταγωνισμός πιέζει».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις πέρυσι έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ -επίδοση ρεκόρ- έναντι 16,08 δισ. το 2018 και 14,63 δισ. το 2017.