Χρηστικά

Έρχεται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι


Αναδρομικά που ξεπερνούν κατά περιπτώσεις τις 33.000 ευρώ, δικαιούνται οι συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης

Το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που έχει αποδοθεί σε συνταξιούχους, θα καταβληθεί εντός των επόμενων πέντε μηνών. Δικαιούχοι είναι περίπου 55.000 παλαιοί συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης, που κατά περιπτώσεις θα λάβουν αναδρομικά που θα ξεπερνούν τις 33.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους και αυτό διότι τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 αγγίζουν τα 5 έτη. Ο Φορέας με δεδομένο ότι χρωστάει ποσά από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, θα βγάλει από τα ταμεία ποσό άνω του μισού δισ.ευρώ.

Με εμφανώς μεγάλη… καθυστέρηση, ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία το λογισμικό υπολογισμού των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, εξέλιξη που δρομολογεί την καταβολή των προσαυξήσεων και φυσικά των αναδρομικών πολλών μηνών και ετών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονήσει ο ΕΦΚΑ, οι νέες αιτήσεις θα ικανοποιούνται άμεσα, ενώ οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πληρώνονται σταδιακά εντός του πενταμήνου. Η αρχή θα γίνει με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσονται στην διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία.

Δικαιούχοι της προσαύξησης και των ανάλογων αναδρομικών είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.  Επίσης ως δικαιούχοι λογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι (για παράδειγμα, γιατροί,  μηχανικοί) που εργάζονταν παράλληλα στο Δημόσιο. Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται για εκκρεμείς συντάξεις, αλλά για καταβαλλόμενες, στις οποίες ο ΕΦΚΑ δεν είχε προσαρμόσει, τις όποιες προσαυξήσεις.

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τα αναδρομικά που αφορούν τις περικοπές σε επικουρικές, δώρα από τους νόμους 4051 και 4093 του 2012. Ηδη, ως γνωστόν, μετά από τη σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ και την κυβερνητική απόφαση, έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους αναδρομικά που αφορούν τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και αφορούν το 11μηνο Μάιος 2015-Ιούνιος 2016.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα