Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Πολλά νέα δάνεια, αυξημένη κερδοφορία, υψηλό μέρισμα


Υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης επιτυγχάνει φέτος η Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας παράλληλα υψηλούς δείκτες εσόδων από τόκους. Αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία διατυπώνει η διοίκηση της τράπεζας, εκτιμώντας ότι οι χορηγήσεις μπορεί να επιταχυνθούν, ενώ τα επιτοκιακά περιθώρια θα παραμένουν κοντά στα τωρινά επίπεδα έως και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η αυξημένη κερδοφορία και η υψηλή ρευστότητα δημιουργούν προοπτική διανομής υψηλού μερίσματος στους μετόχους για την τρέχουσα χρήση.

Παρουσιάζοντας σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα γ΄τριμήνου και 9μήνου στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς (φωτο), είπε ότι οι εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ κατά το γ΄τρίμηνο, ενώ στο 9μηνο άγγιξαν τα 4,4 δισ. ευρώ..

Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκαν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και οι επιδόσεις της τράπεζας που διαμορφώθηκαν ως εξής:

  -  Οι εκταμιεύσεις δανείων ήταν 1,9 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο, με ώθηση από μικρομεσαίες εταιρείες, ναυτιλία και χρηματοδότηση έργων.
   - Οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, κατά +€1,1 δισ. φέτος, κυρίως χάρη στη λιανική.
   -  Ο εγχώριος δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 3,6%.
   - Το εγχώριο απόθεμα NPE είναι 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 600 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, μετά από την τελευταία συναλλαγή. Η κάλυψη NPEs είναι στο 94%.

  - Τα νέα NPEs είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ φέτος, εντός των προβλέψεων της διοίκησης για το έτος.
  -  Η ισχυρή οργανική κερδοφορία ωθεί τον δείκτη κεφαλαίων CET1 60 μονάδες βάσης υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση στο 17,9%.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των καθαρών εσόδων από τόκους και η κορύφωση πιθανότατα θα έρθει το 2024, καθώς τα επιτόκια θα μείνουν αρκετό καιρό σε υψηλή επίπεδα, ενώ η τελευταία αύξηση τους  από την ΕΚΤ επενεργεί με χρονική υστέρηση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) είναι στις 292 μονάδες βάσης, με πρόβλεψη για πάνω από 300 μονάδες βάσης φέτος και 250 μονάδες το 2025.

Η τράπεζα προγραμματίζει να ανακοινώσει νέα καθοδήγηση για τους στόχους μέχρι το 2025 και ιγια τα αποτελέσματα έτους. Ηδη τα αποτελέσματα εννεαμήνου υπερβαίνουν τις στοχεύσεις. Ο δείκτης NPEs είναι στο 3,6%, ενώ ο στόχος για φέτος ήταν  5% και για το 2025 3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα