Από την ημέρα της ίδρυσης του το 1991, το "νεαρό" κράτος των Σκοπίων αγωνίστηκε επί 30 χρόνια να κρατήσει το όνομα «Μακεδονία» και οι πολίτες του να αποκαλούνται «Μακεδόνες»
Ομως η γενική απογραφή που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνει ότι ο πληθυσμός του είναι ένα εθνοτικό μωσαϊκό. Μόνον ένας στους δύο πολίτες του θεωρεί εαυτόν «Μακεδόνα», παρά την επίσημη κρατική προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί επί δυόμιση δεκαετίες.
Περίπου ένας στους τρεις (30%) δηλώνει «Αλβανός». Πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά των αυτοπροσδιοριζόμενων ως "Τούρκων" και "Ρομά". Απουσιάζουν παντελώς οι «Ελληνες», ενώ έχει εκμηδενιστεί το ποσοστό των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «Βουλγάρων», οι οποίοι κατά την ίδρυση του κράτους πριν από τρεις 10ετίες αντιπροσώπευαν πάνω από 20% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, ο συνολικός πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο 2.097.319 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό ως προσωρινοί μετανάστες,
Από αυτό το σύνολο, το 54,21% αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνες», το 29,30% ως Αλβανοί, το 3,86% ως Τούρκοι και το 2,53% ως Ρομά. Ως «Βούλγαροι» δηλώθηκαν μόλις 3.679 κάτοικοι, παρόλο που τα 3/4 του πληθυσμού μιλάει βουλγαρικά στη "σλαβομακεδονική" εκδοχή τους.
Το πολύ χαμηλό "Βούλγαρων" (μόλις 0,12%) αποδίδεται στην εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Βούλγαροι., καθώς το πολιτικό σύστημα και η κεντρική εξουσία προσπαθούν να δημιουργήσουν «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο με την Βουλγαρία.
Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον 100.000 «Βορειομακεδόνες» έχουν αποκτήσει και βουλγαρική υπηκοότητα. Είναι λοιπόν περίεργο το ότι δεν εμφανίζονται στην απογραφή ως Βούλγαροι.