Χρηστικά

Έτοιμος ο «Big Brother» για τα ανασφάλιστα οχήματα – Ποιες είναι οι κυρώσεις για τους παραβάτες


Στα σκαριά βρίσκεται ο νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός που θα λειτουργεί ως «Big Brother» για τα ανασφάλιστα οχήματα. Μέσω αυτού του μηχανισμού, η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί, θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα προχωρώντας άμεσα στην επιβολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες τους.

Η πρώτη διασταύρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και οι σχετικοί έλεγχοι θα γίνονται ανά εξάμηνο.
 
Επίσης μέσω της εν λόγω πλατφόρμας θα εντοπίζονται τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ και αυτά που κυκλοφορούν παράνομα χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα που ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορούν να φτάσουν – ανάλογα με την περίπτωση- στα 30.000 ευρώ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα διενεργούνται μια φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:
1.    Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο . Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
2.    Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.
3.    400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.
4.    Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα