Πολιτική

Eurogroup για συμφωνία τον Απρίλιο


Τα ανοιχτά θέματα και οι «αντιστάσεις» του ΔΝΤ. Πώς θα κινηθούν Τσίπρας- Τσακαλώτος για να επιτύχουν πολιτική συνεννόηση

 Εχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επίτευξης συγκλίσεων στη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση τοποθετεί τώρα πολύ χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της  στην «επόμενη μέρα», προετοιμάζοντας κινήσεις που θα διευκολύνουν μία πολιτική συνεννόηση προς άρση του αδιεξόδου.  Από το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης το καλύτερο που αναμένεται είναι μια δήλωση προόδου στην υλοποίηση του προγράμματος, η οποία θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τις αγορές και θα αποτρέψει επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Συμφωνία  δεν μπορεί βέβαια να υπάρξει. Μετά από μια εβδομάδα δύσκολων συζητήσεων, κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν ότι... διαφωνούν στα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης –  εργασιακό, ασφαλιστικό, ενεργειακά/ΔΕΗ.

Στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψης της Παρασκευής έκλεισαν τα ζητήματα του Υπερταμείου, των ιδιωτικοποιήσεων και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης "κόκκινων" οφειλών. Δεν σημειώθηκε η παραμικρή σύγκλιση απόψεων στα υπόλοιπα.

Τα χρονικά περιθώρια

Εντούτοις, παράγοντες της Κομισιόν και ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι  υπάρχει χρονικό περιθώριο για συμφωνία μέχρι τα μέσα Απριλίου, ώστε η Ελλάδα να μη χάσει και το «επόμενο τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος  προσδιόρισε ως χρονικό ορόσημο  την 7η Απριλίου που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο υπουργών.

«Στόχος είναι να κλείσουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε για να πάμε στο Eurogroup, με ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι «να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, αν και ένα από αυτά (το εργασιακό) μπορεί να μην έχει λυθεί. Μετά μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τα πλεονάσματα μετά το 2018, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

«Νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

.Πρόβλημα η στάση του ΔΝΤ

Όμως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναπαυθεί.  Αμέσως μετά το Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσουν κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, με παράγοντες των Βρυξελλών και στελέχη των Θεσμών, επιδιώκοντας να επιταχύνουν τις εξελίξεις και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης. 

Το πρώτο ζητούμενο είναι να υπερκερασθούν οι «αντιστάσεις» του ΔΝΤ, το οποίο με τη σκληρή στάση του προκαλεί εμπλοκές και καθυστερήσεις. Επιδιώκεται επίσης να ξεκαθαρίσει το Ταμείο αν και με ποιο τρόπο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τελικές αποφάσεις από το Ταμείο δεν πρόκειται να λάβει πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την ελληνική οικονομία. Το ζήτημα περιπλέκεται λόγω των πιέσεων που ασκούνται από την Ουάσιγκτον για αποχώρηση από το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις