Πολιτική

Στοίχημα Μητσοτάκη για ΠτΔ με ευρεία συναίνεση -Η στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ


Τολμηρό βήμα, προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο και ευχάριστη έκπληξη για το κόμμα του, την αντιπολίτευση και την κοινωνία αποτελεί η επιλογή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί για επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός  έσπευσε να ανακοινώσει την επιλογή του ως κίνηση αντιπερισπασμού «για το φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό». Δεν αντιλέγει στην επιλογή του προσώπου. Πιθανότατα θα συναινέσει και θα υπερψηφίσει  την προτεινόμενη για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, την οποία μάλιστα είχε επιλέξει και υποστηρίξει για την προεδρία του ΣτΕ.

Θετική ψήφος αναμένεται και από το ΚΙΝ.ΑΛ, παρά τη δυσαρέσκεια που προκαλεί  το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αντιπαρήλθε  χωρίς συζήτηση τις έμμεσες προτάσεις-υποδείξεις της κ. Γεννηματά, για επιλογή νέου ΠτΔ από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι τώρα η  εξασφάλιση ευρείας πολιτικής συναίνεσης και η εκλογή Προέδρου με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία - μεγαλύτερη εκείνης με την οποία είχε εκλεγεί ο Προκόπης Παυλόπουλος (233 ψήφοι). Ο πήχυς μπαίνει στο επίπεδο-ρεκόρ των 279 ψήφων, με τι οποίες είχε εκλεγεί το 2005 ο Κάρολος Παπούλιας, προταθείς από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Δυσαρέσκειες αλλά όχι καταψήφιση

Στη ΝΔ η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου προκαλεί ασφαλώς κάποιες δυσαρέσκειες, κυρίως από την καραμανλική πτέρυγα που προτιμούσε να παραμείνει στον προεδρικό θώκο ο απερχόμενος ΠτΔ. Όμως η δυσαρέσκεια αυτή δεν αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις, «ανταρσίες» και αρνητικές ψήφους ή σε αποχή.

Δυσφορία υπάρχει βέβαια και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η επιλογή του κ. Μητσοτάκη  δίνει την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Αλ. Τσίπρα να δείξουν εμπράκτως ότι ασκούν υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Οτι δεν επενδύουν στη στείρα άρνηση, ούτε αρκούνται να λένε «όχι» σε ο,τιδήποτε κάνουν ή προτείνουν η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης. Ότι επιδιώκουν τη συνεννόηση σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τα εθνικά θέματα, εφ’ όσον η συναίνεση δεν συνεπάγεται «εκπτώσεις» από τις βασικές αρχές  και παρεκκλίσεις από τη στρατηγική του κόμματος.

Τι στάση θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα  υπερψηφίσει ή όχι  την προτεινόμενη  από τον  Κ. Μητσοτάκη υποψήφια ΠτΔ, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, πριν  το θέμα συζητηθεί στα ανώτατα κομματικά όργανα και στο επιτελείο του κ. Τσίπρα.  Μπορεί όμως να δει «διαθέσεις» και να αποκρυπτογραφήσει προθέσεις μέσα από τις πρώτες αντιδράσεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

 Τα πρώτα μηνύματα

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας», ήταν το πρώτο σχόλιο της Κουμουνδούρου. «Αυτό θα πράξουμε και τώρα».

Ανάλογα είναι τα μηνύματα από το ΚΙΝΑΛ. Αποφάσεις για τη στάση του κόμματος θα ληφθούν σε κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 μμ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα