Διεθνή

Ευρωεκλογές: Ισχυρή άνοδος για την ακροδεξιά


Σαρωτική νίκη για τη Λεπέν – Δεύτερο κόμμα το AFD στη Γερμανία

Επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο στις ευρωεκλογές, αυτό που προέβλεπαν, αναλυτές, πολιτικοί επιστήμονες, ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Η ακροδεξιά ενισχύθηκε σημαντικά και μαζί τα ρεύματα του ευρωσκεπτικισμού εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας

Στη Γαλλία το κόμμα της Λεπέν κατήγαγε μια μεγάλη εκλογική νίκη, με τον Μακρόν να καταποντίζεται στο 15%, ενώ στη Γερμανία το AFD ανήλθε στη δεύτερη θέση, με τον Σολτς να υποχρεώνεται σε ένα μεγαλοπρεπές στραπάτσο που δημιουργεί νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ακροδεξιά υπεροχή καταγράφεται στην Ολλανδία, αυξημένα ποσοστά για το κόμμα στην Αυστρία, ενώ στην Ιταλία η Μελόνι αναμένεται να «σφραγίσει» μια εύκολη επικράτηση.

Στη Γαλλία την πρώτη θέση στις γαλλικές ευρωεκλογές καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%.

Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Δεύτερο το AfD

Στη Γερμανία, ποσοστό 30%  παίρνει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που την ήθελαν ισχυρότερη δύναμη σε αυτές τις ευρωεκλογές. Η εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) κατορθώνει με 16,4% να αναδειχθεί για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα σε εθνική κάλπη, παρότι απέχει αρκετά από τα δημοσκοπικά ποσοστά των προηγούμενων μηνών, όταν είχε φθάσει ακόμη και στο 23%.

Ο μεγάλος ηττημένος είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το οποίο βρίσκεται στο 13,9% και αντιμετωπίζει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, ακόμη και για απώλεια της νομιμοποίησής του στην εξουσία. 

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ βγαίνει πρώτο, σύμφωνα με τα exit poll που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Πλειοψηφία για τον άτυπο συνασπισμό

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν έναν άτυπο συνασπισμό στο ΕΚ: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (Renew), συγκεντρώνουν μια άνετη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ βγάζει 181 έδρες, οι Σοσιαλιστές 135 έδρες, το Renew 82 έδρες, το κόμμα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) 71 έδρες και το κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 62 έδρες, οι Πράσινοι 53 έδρες και η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE) 34 έδρες. Ο αριθμός των Μη Εγγεγραμμένων (NI) είναι 51, ενώ οι νέες έδρες που μένει να αποφασιστεί σε ποιά πολιτική ομάδα θα ενταχθούν, είναι 51.

 

Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση.
Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (Partij voor de Vrijheid, PVV) του νυν πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γκέερτ Βίλντερς φέρεται να κερδίζει 7 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας άλμα από τη μία και μοναδική έδρα που είχε κερδίσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις