Πολιτική

Ευρωπαϊκό χάσμα για χρέος και μοντέλο εποπτείας


Παγιώνονται οι διαφορές Βερολίνου-Παρισιού για το ελληνικό ζήτημα. Ο ρόλος της Κομισιόν. Το αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας και η δ΄αξιολόγηση

Το σημερινό Eurogroup που θα διεξαχθεί στη Σόφια της Βουλγαρίας, δεν κρύβει εκπλήξεις για την Αθήνα και το ελληνικό ζήτημα. Το χάσμα μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας για την μέθοδο ελάφρυνσης χρέους και του μοντέλου που θα εφαρμοστεί στην μεταμνημονιακή εποχή, έχει παγιωθεί, ενώ η Κομισιόν (Γιούνκερ) εκφράζει τον «τρίτο» πυλώνα σκέψης, που βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνικά θέλω. 

Την ίδια στιγμή, κατά το σημερινό Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας, ενώ αναμένεται να δεχθεί τις παρατηρήσεις των ευρωπαίων ομολόγων του, για τις καθυστερήσεις στην υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δ’΄αξιολόγησης.

Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων Τσακαλώτου, ο οποίος αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή εποχή και το καθεστώς εποπτείας, έκανε λόγο για αξιολόγηση ανά τρεις μήνες. Για εποπτεία που ο βαθμός της θα καθορίζεται από την κλίμακα ελάφρυνσης του χρέους, μίλησε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το χάσμα Γαλλίας και Γερμανίας

Το ζήτημα του χρέους αλλά και της μεταμνημονιακής εποχής έχει περίοπτη θέση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν. Η συζήτηση που θα λάβει χώρα, θα πιστοποιήσει επί της ουσίας και τις τρεις τάσεις που εκφράζονται εντός της ΕΕ και αφορούν τη συνολική συμφωνία για το χρέος και την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.

Η πρώτη τάση-πρόταση, στην οποία είναι κοινωνός η Γαλλία και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της Ελλάδας. Προτείνει μάλιστα τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος και θα λειτουργεί αυτόματα. Η Γερμανία και οι κεντροευρωπαϊκοί δορυφόροι της, υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός δεν πρέπει να είναι αυτόματος, αλλά να είναι συνδεδεμένος με όρους και προϋποθέσεις-κυρίως δημοσιονομικής φύσεως-που πρέπει να τηρεί η Ελλάδα, προκειμένου να ενεργοποιείται. Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αυστηρών κριτηρίων και εφαρμογής όλων των μεταρρυθμίσεων, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση.

Ο ρόλος της Κομισιόν

Διαδραματίζοντας συμβιβαστικό ρόλο, οι Βρυξέλλες και οι δη ο Επίτροπος Μοσκοβισί, διατύπωσαν μια συνδυαστική πρόταση, για έναν ημιαυτόματο «μηχανισμό», στο οποίο θα εμπεριέχονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας. Την ίδια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένει… ελληνικά, υποστηρίζοντας σθεναρώς τη θέση της Αθήνας για μη προληπτική γραμμή, αλλά και για εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ΕSM.

Παρουσίαση του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου από τον Τσακαλώτο

Κατά το σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ένα συνοπτικό έγγραφο για το ελληνικό ζήτημα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουν για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, όπου επί της ουσίας θα διαπιστωθούν εκ νέου σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στην δ΄ αξιολόγηση.

Σημείο αναφοράς στο σημερινό Eurogroup, θα είναι το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το μνημονιακό πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του. Το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις