Πολιτική

Φάμελλος: Απαραίτητη η κοινωνική συμμαχία για την αποτροπή των νεοφιλελεύθερων σχεδίων της ΝΔ στην Ανώτατη Παιδεία


«Σκοπός της διαβούλευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τους φορείς της παιδείας είναι να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος που πέρα από την τεκμηρίωση για την ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου θα δώσει μέσα στη Βουλή ένα δημόσιο βήμα, που δεν υπάρχει, γιατί οι απόψεις τους δεν ακούγονται. Γιατί διαπιστώσαμε μία καθολικότητα στην αντίδραση των φορέων στο σχέδιο Πιερρακάκη-Μητσοτάκη: Πανεπιστήμια, πρυτάνεις, Επιμελητήρια, Ερευνητικά κέντρα, επιστημονικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιδρούν καθολικά. Όλοι οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική κοινότητα και οι φοιτητές, αλλά δεν ακούγονται. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ακουστούν όλοι αυτοί οι φορείς απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Πέρα από το να δομήσουμε επιχειρήματα για το δημόσιο διάλογο και την ενημέρωση της κοινωνίας, τα οποία τα χρειαζόμαστε, εκτός από το να δημιουργήσουμε δημόσιο βήμα στη Βουλή για να ακουστούν οι φορείς έστω και με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ερώτημα της επόμενης ημέρας είναι ποια θα είναι η κοινωνική συμμαχία που θα αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα δημιουργήσει την κοινωνική αντίσταση ώστε να μην επέλθει η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων ακόμα και με ένα δεύτερο σχέδιο Μητσοτάκη για Συνταγματική Αναθεώρηση», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του στην ανοιχτή διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς της παιδείας και των επιμελητηρίων για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για να προσθέσει ο Σωκράτης Φάμελλος «Άρα το ερώτημα είναι πολιτικό. Γι’ αυτό και ανέδειξα ότι έχει σημασία στο ότι συμφωνούμε στην αρνητική αξιολόγηση του κυβερνητικού σχεδίου αλλά το θέμα είναι τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να το ανατρέψουμε. Σεβόμαστε απολύτως τους κοινωνικούς φορείς αλλά έχουμε όλοι ένα καθήκον, ως ενεργοί πολίτες, να κάνουμε κάτι παραπάνω για να σταματήσουμε αυτό το σχέδιο».

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης της ΝΔ και στις επιδιώξεις της ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε «Η Κυβέρνηση της ΝΔ, στην πρώτη της θητεία, συστηματικά υποβάθμισε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτή την υποβάθμιση ως αιτία για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης. Ενώ συστηματικά υποστήριξε τα κολλέγια για να υλοποιήσει τώρα το δεύτερο σχέδιο της ακαδημαϊκής τους αναγνώρισης. Αυτή είναι η εικόνα της πρώτης τετραετίας Μητσοτάκη.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ περιλαμβάνει:

Μεγαλύτερη απόκλιση από την Ευρώπη, εφόσον στην ανώτατη παιδεία ήδη αποκλίνουμε σε επίπεδο υποδομών, πόρων και στελέχωσης και τώρα η Κυβέρνηση μας οδηγεί σε μεγαλύτερη απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Εξόφθαλμη παραβίαση του Συντάγματος, που συνιστά μάλιστα ντροπή για αυτούς που προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι είναι συμβατό το νομοσχέδιο με το Σύνταγμα υποτιμώντας και τον επιστημονικό λόγο.

Ξεκάθαρη εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων, όχι απλά κερδοφορία, αλλά κερδοσκοπία, για να μην πω και αισχροκέρδεια εις βάρος του αγαθού της παιδείας.

Άδικη ταξική διάκριση, με τον περιορισμό της πρόσβασης στη γνώση, άρα και στην ελευθερία του κάθε νέου και νέας να διεκδικήσει με τη γνώση την πρόοδό του/της στην κοινωνία.

Αντιαναπτυξιακό και με την διάσταση της επίθεσης στα περιφερειακά πανεπιστήμια αλλά και γιατί είναι αντιερευνητικό νομοσχέδιο. Διότι τα κολλέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα επενδύσουν στην έρευνα αλλά στα προπτυχιακά ενώ το brain drain αφορά την έρευνα. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει για να κρατήσει την έρευνα εδώ, να κρατήσει τη γνώση και την καινοτομία στην παραγωγή. Εκεί επενδύεις και στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ίδια την τεχνολογία και τη νέα γνώση.

Αν κάποιος ήθελε να κάνει μια μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα έκανε μια μεταρρύθμιση στην έρευνα με ενίσχυσή της με ισχυρά μεταπτυχιακά και επιστροφή της έρευνας στο υπουργείο παιδείας. Αλλά και μία μεταρρύθμιση για τον έλεγχο της λειτουργίας και του επιπέδου των σπουδών στα κολλέγια».

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Εμείς στηρίζουμε τις θέσεις των φορέων και τις διεκδικήσεις και την ενίσχυση των κινητοποιήσεων και της αντίστασης. Και θέλουμε να συμμετέχουν σε αυτή την κοινωνική συμμαχία όλοι οι φορείς της κοινωνίας, από τους εκπαιδευτικούς, τους ακαδημαϊκούς, τους εργαζόμενους σε όλα τα πεδία, τους φοιτητές, μέχρι τις οικογένειες και τα επιμελητήρια που ενδιαφέρονται για τον κλάδο ή το μέλλον της νεολαίας. Άρα η πρότασή μας είναι να διατυπωθεί ένα κοινωνικό και δημοκρατικό μέτωπο. Χωρίς την ένταση και τον αυταρχισμό που τροφοδοτεί ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης κατά των κινητοποιήσεων.

Αλλά πρέπει να υπάρχει μία δημοκρατική πίεση εφόσον τα αιτήματα έχουν καθολικό χαρακτήρα. Γιατί αφορούν το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, τη νεολαία αλλά και το μέλλον της χώρας. Αλλά και την ανάπτυξη της χώρας. Και πρέπει και τα Επιμελητήρια και οι Σύγκλητοι να λάβουν αποφάσεις εκ των προτέρων και για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Γιατί αν διατυπωθεί ένα καθαρό κοινωνικό μέτωπο, θα καταλάβει και η Κυβέρνηση το κοινωνικό μέγεθος της πίεσης που μπορεί να σταματήσει το νομοσχέδιο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να διατυπώσει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα ώστε να ανατραπούν όλες οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη στην ανώτατη παιδεία σε περίπτωση που ψηφιστεί μία τέτοια καταστροφική για τη χώρα και το μέλλον της ρύθμιση. Και δεσμευόμαστε για αυτό».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα