Υγεία

Φάρμακα: Αντιπαράθεση φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων για τις ελλείψεις- ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή


Χρυσοχοϊδης: Ικανοποιητική η επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα

Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών σε 130 φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Η συνέχιση της απαγόρευσης των εξαγωγών και η επέκταση της λίστας αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα, καθώς φάρμακα, τα οποία ήταν εξαφανισμένα επί μήνες από την ελληνική αγορά, εμφανίζονται εκ νέου σταδιακά στο φαρμακείο, προς όφελος των ασθενών που αγωνιούν για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Αντιθέτως, συνεχίζει, «τα λίγα φάρμακα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών πριν από δύο μόλις μήνες, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα, καθόσον, όσοι τα εξήγαγαν, δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενούς, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής. Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό, τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση για τα 130 αποθεματοποιημένα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως μετά επιτάσεως ζητά ο κ. Σκυλακάκης, (πρόεδρος του ΠΣΦ), προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα φυσικά να εξαφανιστούν εν συνεχεία από την ελληνική αγορά».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΣΦ άφησε αιχμές κατά μελών του ΠΦΣ αναφέροντας:

«Ρωτούμε την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να μας απαντήσει αναφορικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει». Οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ τονίζουν ότι «οφείλουν να τηρούν τον νόμο και τις διαδικασίες διαφάνειας και οι άλλοι δύο κρίκοι της αλυσίδας (φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακεία),κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν γίνεται».

«Η λάσπη, οι συκοφαντίες και η παραπληροφόρηση για τον Πρόεδρο και τον Ειδικό Γραμματέα του ΠΦΣ δεν πτοούν τον αγώνα που δίνουμε, γιατί πάνω από οποιαδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον, είναι η εξασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής του πολίτη και η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας», απαντά ο ΠΦΣ. Άλλωστε, συνεχίζει, «οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στα ΜΜΕ ότι "οι ελληνικές φαρμακαποθήκες ενώνοντας τις δυνάμεις τους από ασήμαντες έγιναν σημαντικές, καταφέρνοντας να ανοίξουν τις πόρτες μεγάλων οίκων του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μεγάλες παραγγελίες", επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα που δίνει στην εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών, σε σχέση με την εξασφάλιση της επάρκειας στην ελληνική αγορά φαρμάκου, ως οφείλει να πράξει σύμφωνα με τον νόμο και με τις αρχές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών».

Ο ΠΦΣ ζητά από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να επικεντρωθούν «σε εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών εκείνων που αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων -ειδικά μετά την τελευταία απαγόρευση- με την προσδοκία ότι αυτή θα αρθεί το προσεχές διάστημα. Ματαιοπονεί ο κ. Σκυλακάκης στην προσπάθειά του από υπόλογος να καταστεί τιμητής».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΠΣΦ. «Για πολλοστή φορά ο ΠΦΣ επιδίδεται σε ψεύδη και προσωπικές επιθέσεις. Η απάντησή μας στην ανακοίνωση του είναι απλή: Όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται, προσφεύγει στη δικαιοσύνη, όπως έκανε ο πρόεδρός μας κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά. Θα απαντήσουν οι κ.κ. Βαλτάς και Ευγενίδης αν οι συνεταιριστικές αποθήκες στων οποίων τη διοίκηση συμμετέχουν ενεργά πραγματοποιούν ή όχι πωλήσεις φαρμάκων για εξαγωγή; Όχι τίποτε άλλο, αλλά θέλουμε όντως να φανεί ποιος εξυπηρετεί τα οικονομικά του συμφέροντα σε βάρος του Έλληνα ασθενή.

Υ.Γ. : Φυσικά προτείνουν εξονυχιστικούς ελέγχους... πάντα στους άλλους και ποτέ στους άσπιλους και αμόλυντους εαυτούς τους!».

ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στον εμβολιασμό των πολιτών για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά των ευπαθών ομάδων.

Η επιστημονική επιτροπή του ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη να εμβολιαστεί ο ενήλικας πληθυσμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον SARS-Cov-2 που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και για τη γρίπη και τον πνευμονιόκκοκο. Ειδικά, για τη γρίπη φέτος κυκλοφορεί ενισχυμένο εμβόλιο, με καλύτερα αποτελέσματα, για όσους είναι άνω των 65 ετών.

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν στο θεράποντα ιατρό τους, για να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που είναι αναγκαία, ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό τους. Επίσης να ενημερωθούν για τα νέα εμβόλια που είναι διαθέσιμα και μπορούν να τους προστατέψουν από σοβαρές ασθένειες.

Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να τελείται από μη ιατρούς, σε ακατάλληλους χώρους.

Χρυσοχοϊδης: Δεν παραιτήθηκε ο Δ. Φιλίππου, έληξε η θητεία του στον ΕΟΦ - Ικανοποιητική η επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα

Κατηγορηματικά διέψευσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, παραιτήθηκε από μόνος του από τα καθήκοντα του στον Οργανισμό, διευκρινίζοντας ότι είχε λήξει η θητεία του από τις 30/9/2023 η οποία και δεν θα ανανεωνόταν.

«Ο πρόεδρος του ΕΟΦ έληξε η θητεία του στις 30 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς δεν ξέρω από πού παραιτήθηκε Εγώ σας λέω επίσημα ότι 30/9 έληξε η θητεία του και δεν πρόκειται η θητεία αυτή να ανανεωθεί. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι αυτά τα περί παραίτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο που τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν παραιτήθηκε ή όχι ο κ. Φιλίππου από μόνος του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου με επείγουσες ρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας.

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοϊδης, τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΦ ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είναι η τελευταία στην Ευρώπη σε ελλείψεις. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Θέλω να σας πω ότι η δική μου δουλειά στο Υπουργείο, είναι τον ΕΟΦ να τον αναβαθμίσουμε, να τον εκσυγχρονίσουμε και να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να προστατεύσει την υγεία του ελληνικού λαού, να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες και την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων από τα μικρά παιδιά μέχρι τους χρονίως πάσχοντες- και αυτό κάνουμε. Υπάρχουν και ρυθμίσεις στο σημερινό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μια σειρά διαδικασίες διαφάνειας προκειμένου να κατορθώσουμε να έχουμε φαρμακευτικά προϊόντα στην αγορά μιας και αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Από την ημέρα που ήρθα και εγκαταστάθηκα στο Υπουργείο έχω κάνει τρεις φορές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, και σήμερα η Ελλάδα έχει όχι πλήρη αλλά ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε έλλειψη φαρμάκων. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή αλλά θέλουμε όλη αυτή η προσπάθεια να έχει και διαφάνεια ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα φάρμακα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα