Οικονομία

"Φαρμάκι" η τιμή του καφέ


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών βρίσκονται οι τιμές του καφέ, ενώ αναμένεται στενότητα στην αγορά έως το 2023.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου για τον καφέ έφτασαν, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, στα 2,34 δολάρια ανά λίβρα, ενώ την Πέμπτη άγγιξαν τα 2,46 δολάρια, όντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν ξεπέρασε τα 3 δολάρια ανά λίβρα.

Η τιμή αναφοράς της Διεθνούς Ένωσης Καφέ διαμορφώθηκε στα 2,07 δολάρια ανά λίβρα την Παρασκευή, πέφτοντας κατά 85% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ο επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Ole Hansen, δήλωσε στο CNBC ότι τους τελευταίους 12 μήνες, μια τέλεια καταιγίδα γεγονότων συνωμοτεί για να δώσει ώθηση στον αγαπημένο μας κόκκο.

Παράλληλα, τόνισε πως "το ερώτημα για τη μελλοντική κίνηση των τιμών είναι κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις είναι πιο μακροχρόνιες", προσθέτοντας "νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα καιρικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται στη Βραζιλία φέτος, όπου είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίας, μια σύντομη περίοδο παγετού που έπληξε ορισμένες από τις περιοχές καλλιέργειας και ακολούθησε περίοδος ξηρασίας".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την τιμή του καφέ όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2022 και ενδεχομένως το 2023.

Εκτός από τις κακές καιρικές συνθήκες, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως χτύπησαν την αγορά του καφέ, με την αβεβαιότητα που προέρχεται από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε εξαγωγικές χώρες, σαν την Αιθιοπία και το Βιετνάμ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής των ευρωπαϊκών πωλήσεων καφέ της Marex, Maximillian Copestake ανέφερε πως ότι ο καφές βρίσκεται σε "έναν ράλι τιμών που οδηγείται κυρίως από τα προβλήματα στις μεταφορές", συμπληρώνοντας πως "αν έχεις ζημιά στη Βραζιλία ή στο Βιετνάμ -ή και στις δύο αυτές χώρες- κάτι που είχαμε, η αγορά "τρελαίνεται" προσπαθώντας να ενθαρρύνει άλλες χώρες να παράγουν καφέ. Αυτή είναι η βασική αρχή, και στη συνέχεια, το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι διαταραχές στη μεταφορική αλυσίδα".

Ο ίδιος τόνισε ότι η παραγωγή καφέ χρειάζεται περίπου δύο χρόνια για να ανταποκριθεί σε μια αλλαγή των τιμών, θεωρώντας ότι αυτές θα παραμείνουν υψηλές και αμετάβλητες και στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις