Τράπεζες

Φεύγει η Eurobank από την ομπρέλα του ΤΧΣ - Εξαγοράζει τις μετοχές της


Δεν θα μοιράσει μέρισμα λόγω αντιρρήσεων του εποπτικού μηχανισμού, αλλά θα επαναγοράσει το 1,4% των μετοχών από το ΤΧΣ

Η Eurobank θα γίνει η πρώτη τράπεζα που βγαίνει από την... επιτήρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αξιοποιώντας την υψηλή κερδοφορία του 2022 για να εξαγοράσει και τις τελευταίες μετοχές της που κατέχει σήμερα το Ταμείο, ενώ μεταθέτει τον επόμενο χρόνο την προγραμματισμένη για φέτος διανομή μερίσματος στους μετόχους.

Αυτή ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάληξη μιας μακράς και δύσκολης συζήτησης με τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, σχετικά με την αρχική πρόθεση της διοίκηση της Eurobank να γίνει η πρώτη τράπεζα που θα διανείμει, από τα κέρδη του 2022, μέρισμα στους μετόχους, ύστερα από μια 15 περίοδο... ανομβρίας, καθώς τα τελευταία τραπεζικά μερίσματα είχαν διανεμηθεί το μακρινό 2008.

Η διοίκηση της Eurobank είχε ήδη προϋπολογίσει το ποσό που θα διένειμε στους μετόχους φέτος από τα κέρδη του 2022, αλλά ο SSM, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθεί συντηρητική προσέγγιση σε σχέση με τις διανομές μερισμάτων από ελληνικές τράπεζες, συνεκτιμώντας ότι μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους προέρχεται από μη επαναλαμβανόμενες πηγές (κέρδη από συναλλαγές κ.α.), καθώς και ότι πολύ υψηλό ποσοστό των κεφαλαίων τους, περίπου τα 2/3, αποτελείται από αναβαλλόμενους φόρους. Παράλληλα, θα επιβαρυνθούν για αρκετά σημαντική περίοδο από τις εκδόσεις ομολόγων με υψηλά επιτόκια για να καλύψουν εποπτικές ανάγκες (MREL).

Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο να μην προχωρήσει φέτος η Eurobank σε διανομή μερίσματος, αλλά με το κεφάλαιο που είχε κρατήσει στην άκρη για το σκοπό αυτό να προχωρήσει στην επαναγορά των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ, αξιοποιώντας τη σχετική δυνατότητα που δόθηκε πρόσφατα στις τράπεζες. Το ποσοστό αυτό είναι μόνο 1,4%, το χαμηλότερο μεταξύ των συστημικών τραπεζών, όμως ακόμη και με αυτή τη συμμετοχή το Ταμείο είχε σημαντικά δικαιώματα παρέμβασης στη διοίκηση της τράπεζας, η οποία πλέον απελευθερώνεται από αυτή την «επιτήρηση».

Εξάλλου, με την επαναγορά των μετοχών, θα αυξηθούν τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ η τράπεζα θα βγει κερδισμένη και θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της, αγοράζοντας τις μετοχές της σε τιμή χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία. Η πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αφού προηγηθεί η έγκριση της γενικής συνέλευσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Eurobank σχεδιάζει από την επόμενη χρήση να επανέλθει στη διανομή μερισμάτων και προανήγγειλε ότι θα διανέμει το 25% των ετήσιων κερδών.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, «η ανταμοιβή των μετόχων αποκτά πλέον κεντρική θέση στη στρατηγική μας. Συγκεκριμένα, για το 2023 το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος θα αξιοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο με την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην Τράπεζα. Από το επόμενο έτος και μετά, στοχεύουμε στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Eurobank