Επιχειρήσεις

Φεύγουν οι Ολλανδοί από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδος 80%, μπαίνουν Μ. Λάτση και Βαρδινογιάννης


Μεγάλες αλλαγές και αναδιάταξη δυνάμεων σημειώνονται στον επιχειρηματικό χάρτη του κατασκευαστικού τομέα, με επίκεντρο τους δύο μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου: Αποκομίζοντας  κεφαλαιακό κέρδος/απόδοση πάνω από 80%(!) σε τρία χρόνια, το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh  αποχωρεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με προοπτική να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στον όμιλο Ελλάκτωρ, όπου κατέχει ήδη μεγάλο ποσοστό συμμετοχής και έχει κατορθώσει να επιβάλει  διοίκηση της επιλογής του.

Τη θέση των Ολλανδών στο μετοχολόγιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παίρνουν η Μαριάννα Λάτση και -πιθνότατα – ο όμιλος Βαρδινγιάννη μέσω της Motor Oil και άλλων εταιρειών. Η συμμετοχή τους επιβεβαιώνει το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για επιχειρήσεις του κατασκευαστικού και ενεργειακού τομέα, οι οποίες αναμένουν σημαντικά οφέλη από την αξιοποίηση κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Ανακτά τον έλεγχο

Παράλληλα με την είσοδο νέων μεγαλομετόχων στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  θα αυξηθεί το ποσοστό του προέδρου της και μέχρι τώρα δεύτερου μεγαλομετόχου της  Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος μετά από τρία χρόνια πλειοψηφικής παρουσίας των Ολλανδών, θα ανακτήσει τον μετοχικό έλεγχο της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Περιστέρης – που εμφανίζεται να κατέχει τώρ α περίπου 16,6% - συμφώνησε να εξαγοράσει από την Reggeborgh μεγάλο πακέτο μετοχών, το οποίο θα του δώσει τη δυνατότητα να ελέγχει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας μαζί με άλλους συνεργαζόμενους μετόχους.

 Κέρδη προς επανεπένδυση

Οι μεταβιβάσεις πακέτων θα γίνουν σε τιμές κοντά στην τρέχουσα χρηματιστηριακή (9,30 ευρώ χθες), ενώ οι Ολλανδοί είχαν είχαν πληρώσει περίπου 5 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσουν 30,2% της εταιρείας – ποσοστό που μειώθηκε πρόσφατα σε 28,2%.

Η διαφορά  μεταξύ τιμής πώλησης-κόστους απόκτησης  αντιστοιχεί σε απόδοση της τάξεως του 80% σε τρία χρόνια. Η  Reggeborgh αποχωρεί αποκομίζοντας κέρδος περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Μέρος αυτών των κερδών θα επενδυθεί τώρα στην Ελλάκτωρ, όπου οι Ολλανδοί θα αυξήσουν σταδιακά το ποσοστό τους

Η ανακοίνωση

Το ολλανδικό γκρουπ ανακοίνωσε επίσημα  ότι αποχωρεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, διευκρινίζοντας ότι θα μειώνει σταδιακά το ποσοστό του. Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Reggeborgh Invest ανακοινώνει ότι μετά από μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα επενδυτική παρουσία στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την εταιρεία.

Η Reggeborgh Invest θα προχωρήσει στις σχετικές, λεπτομερείς ενημερώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που σήμερα ανέρχεται σε 28,181%.Η Reggeborgh Invest θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις λοιπές επενδύσεις της στην Ελλάδα, γιατί πιστεύει βαθύτατα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα