Αγορές

Φήμες για μέρισμα απογειώνουν τη μετοχή της ΤτΕ


Μεγάλη άνοδο της μετοχής της Τραπέζης της Ελλάδος προκαλούν οι έντονες φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει τελικά να δώσει κάποιο μέρισμα στους μετόχους της για τη χρήση 2023. Η μετοχή πήγε νωρίτερα +8,8% στα 15,5 ευρώ και τώρα κερδίζει 5,3% στα 15 ευρώ.

 Μέχρι τώρα θεωρούνταν βέβαιο ότι η ΤτΕ δεν θα έχει φέτος κέρδη προς διανομή και δεν θα δώσει μέρισμα - πρώτη φορά στα 95 χρόνια της ιστορίας της! Η αγορά το πληροφορήθηκε όταν δημοσιοποιήθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, όπου αναφέρεται ότι έχει γίνει πρόβλεψη μειωμένων εσόδων "λόγω μη απόδοσης μερίσματος από την ΤτΕ".

Η είδηση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη πτώση της μετοχής, η οποία σε 4 συνεδριάσεις υποχώρησε από τα 16,15 ευρώ στα 13,50, χάνοντας 16,5%.

Οσον αφορά τη φημολογία περί διανομής μερίσματος στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι είναι μάλλον είναι αβάσιμη, αλλά προς το παρόν επηρεάζει την αγορά και δίνει ώθηση στη μετοχή.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ δεν θα έχει φέτος κέρδη λόγω μεγάλης ανόδου των επιτοκίων, που την αναγκάζει να πληρώνει αυξημένους τόκους στο Δημόσιο για τις καταθέσεις διαθεσίμων των κρατικών φορέων και στις εμπορικές τράπεζες για τις καταθέσεις τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα