Πολιτική

Φοβούνται εκλογική ψυχρολουσία


Η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες και οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών. Αυξάνεται το ρίσκο, παρενέργειες και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης

Ενώ η διελκυστίνδα για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται και η αντιπολίτευση αξιοποιεί αυτό το θέμα για να φθείρει την κυβέρνηση, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά του πρωθυπουργού. Είναι προ το παρόν ένα ακραίο σενάριο, το οποίο όμως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη πολλοί αναλυτές διεθνών οίκων και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι εκτιμούν ότι το country risk έχει αυξηθεί και ότι υπάρχει κίνδυνος  να βυθισθεί η χώρα σε ακυβερνησία.

Του Νώντα Χαλδούπη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε και πάλι χθες -μιλώντας στην ΕΡΤ- ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Όμως, οι παράγοντες της οικονομίας, όπως και οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων, παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο θρίλερ με τις τηλεοπτικές άδειες, που διαμορφώνουν δυναμική και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, η κυβέρνηση έκανε τα τελευταία 24ωρα αρκετές κινήσεις για να αποφορτισθεί το πολιτικό κλίμα. Η απόφαση να κατατεθεί σήμερα τροπολογία που θα επαναφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις αρμοδιότητες χορήγησης αδειών, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση του σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, ερμηνεύθηκε ως πρώτο βήμα συναινετικής ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου.

Συμφωνία ή αδιέξοδο

Όμως, παραμένει ένα βασικό ερώτημα, από την απάντηση στο οποίο θα κριθεί αν οδεύουμε πράγματι σε αποκλιμάκωση της έντασης, ή σε μια νέα και εν δυνάμει εκρηκτική κλιμάκωση: Θα επιμείνει η κυβέρνηση στην πρόταση να χορηγηθούν προσωρινές «βεβαιώσεις λειτουργίας» στα κανάλια ερήμην του ΕΣΡ, παρ’ότι για την αντιπολίτευση αποτελεί «casus belli», ενώ νομικοί προειδοποιούν ότι θα κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ;

Προκειμένου να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η ΝΔ θέτει ως απαράβατο όρο να αποδοθούν στο Συμβούλιο όλες οι αρμοδιότητες για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, προσωρινών ή μόνιμων. Παράλληλα όμως αντιπαραθέτει στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μία δική της πρόταση νόμου, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Εάν η κυβέρνηση εγκαταλείψει το σχεδιασμό για τις προσωρινές «βεβαιώσεις λειτουργίας» των καναλιών, φαίνεται ότι η κρίση μπορεί να εκτονωθεί και να δρομολογηθεί ένας διαγωνισμός για άδειες υπό την αιγίδα του ΕΣΡ.

 Το σενάριο που προβληματίζει όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις είναι να αποφασίσει τελικά το Μαξίμου να επιμείνει στην απόπειρα προσωρινής ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου ερήμην του ΕΣΡ, κλιμακώνοντας παράλληλα τις ρητορικές επιθέσεις στην αντιπολίτευση και στη διαπλοκή.

Οταν οι κάλπες γίνονται μονόδρομος

Μια τέτοια τροπή των πολιτικών εξελίξεων εκτιμάται από τους παράγοντες της αγοράς ως άκρως επικίνδυνη, καθώς η κυβέρνηση θα έχει εκτεθεί σε ένα νέο κίνδυνο νομικής ήττας ενώπιον του ΣτΕ με πολύ σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.

Στην περίπτωση αυτή, μοναδική οδός διαφυγής για τον πρωθυπουργό εκτιμάται ότι θα ήταν η προσφυγή σε  εκλογές, με την ελπίδα ότι η ακραία πόλωση και η αντιπαράθεση με τη διαπλοκή και τα κόμματα του παλαιού πολιτικού κατεστημένου θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τις δυνάμεις του.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην παρούσα φάση θεωρείται  από παράγοντες της αγοράς ότι θα αποτελούσε άκρως αρνητική εξέλιξη για την οικονομία, καθώς οι σημερινοί συσχετισμοί εκλογικής δύναμης των κομμάτων δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι από τις κάλπες δεν θα προκύψει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Εάν μάλιστα χρειασθεί να επαναληφθούν, όπως συνέβη το 2012, η δεύτερη αναμέτρηση θα γίνει με το νέο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που αφαιρεί από το πρώτο κόμμα το μπόνους των 50 εδρών και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση για το QE

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια πολιτικής αστάθειας, όχι μόνο θα υπάρξουν τα γνώριμα και από άλλες, πρόσφατες περιόδους προβλήματα κλονισμού της εύθραυστης οικονομικής ισορροπίας, αλλά θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και το ελάχιστο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγμάτευσης για το χρέος, δηλαδή η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο συγκρατημένος στις τοποθετήσεις του στα θέματα του χρέους, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επιβεβαίωσε χθες ότι, στη χειρότερη περίπτωση, η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο QE. Όπως είπε σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, «το πρώτο ενδεχόμενο είναι να μην υπάρξει η ρύθμιση του χρέους που θα θέλαμε εμείς αλλά να υπάρξει μια απόφαση από την ΕΚΤ η οποία να μας βάζει στο λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα του χρέους δεν θα λυθεί όπως θα θέλαμε, θα μπει όμως η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα μπορούμε να εκδίδουμε ομόλογα σε χαμηλό επιτόκιο και τα ομόλογα αυτά τελικά θα ξέρει ο καθένας ότι μπορεί να τα αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα. Αυτό θα είναι ένα ενδεχόμενο που θα μας το παρουσιάσουν ως λύση, όντως θα είναι λύση αλλά δεν θα είναι η βιώσιμη λύση που εμείς θα θέλαμε».

Προέχει η αξιολόγηση

Το ζητούμενο τα επόμενα 24ωρα, για όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις από οικονομική σκοπιά, είναι να εκτονωθεί η κρίση για τα κανάλια, να απομακρυνθούν τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό και να φθάσει η παρούσα κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην ένταξη των ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, έστω και χωρίς μια πλήρη και βιώσιμη λύση για το χρέος.

Έμπειρο τραπεζικό στέλεχος αναφέρει ότι ελπίδα όλων στην αγορά είναι να πρυτανεύσει η λογική στο πολιτικό σκηνικό και να αποσοβηθεί μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση. Δυστυχώς, όμως, όπως σπεύδει να υπογραμμίσει, οι Έλληνες πολιτικοί «κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια έχουν εκπλήξει δυσάρεστα»...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις