Άμυνα & Διπλωματία

"Σπάει" το πρόγραμμα των φρεγατών


Στην κατεύθυνση κατάτμησης του "πακέτου" των φρεγατών κινείται η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται να κολλάει η ναυπήγηση των νέων πλοίων.

Μετά τη σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τέθηκε εκτός η ισπανική πρόταση, το σκηνικό παραμένει θολό - και εκτός χρονοδιάγραμματος- καθώς όπως είχε γίνει γνωστό από διαρροές, αρχικά μέχρι τέλος Μαΐου και στη συνέχεια ως τα μέσα Ιουνίου θα είχε γίνει η επιλογή. Όμως η τελευταία συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη... έφερε παράταση ως το Σεπτέμβριο.

Πάντως, η καθυστέρηση επιλογής πλοίου φέρνει διαχωρισμό του αρχικού πλάνου του ΠΝ για νέα πλοία, ενδιάμεση λύση, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και ναυπήγηση στην Ελλάδα.

Η μη αποδέσμευση των αντιτορπιλικών Arleigh Burke φέρνει πιο κοντά τις ολλανδικές Μ, με σενάρια να κάνουν λόγο για απόκτηση δύο από την Ολλανδία και δύο από το Βέλγιο σε βάθος διετίας, ενώ οι αγγλικές type23 και η πρόταση για ναυπήγηση νέων μικρότερων πλοίων φαίνεται ως αουτσάιντερ.

Αλλαγή δεδομένων   

Έτσι με την ενδιάμεση λύση να βγαίνει από το πακέτο και να συνεχίζουν την κούρσα Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία, αλλάζουν λίγο τα δεδομένα στην απόκτηση του νέου πλοίου, που σύμφωνα με την πρόταση-απόφαση του ΠΝ, πρέπει να γίνει με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια.

Από τις παραπάνω προτάσεις η γαλλική και η ολλανδική φαίνονται για φαβορί, με αουτσάιντερ εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο βέβαια προτείνει μεγαλύτερο πλοίο από τους άλλους δύο.

Η Γερμανία δεν φαίνεται να έχει καθαρή πρόταση, ενώ οι ΗΠΑ έχουν συνδεδεμένη πρόταση με τις μελλοντικές φρεγάτες FFG(X) και τα ναυπηγεία, αν και η επένδυση στα τελευταία δεν φαίνεται να είναι η αναμενόμενη από την κυβέρνηση.

Αν ηρεμήσει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και αποκτηθούv και οι 2+2 φρεγάτες Karel Doorman, τότε με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, το σήριαλ με τις φρεγάτες μπορεί να συνεχιστεί...

Ωστόσο, το ΠΝ δεν θα έχει νέα πλοία με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην γεωπολιτική και γεωστρατηγική του παρουσία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα