Αγορές

Φρενήρης κούρσα για το φυσικό αέριο! Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη


Πάνω από τα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου – Εντονη ανησυχία και προβληματισμός στην ΕΕ

Εδώ και περίπου ένα μήνα, αφότου υποτροπίασε και πάλι η ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να προχωράει σε περιορισμό και κατά περιπτώσεις σε διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς ευρωπαϊκές χώρες, η τιμή του φυσικού αερίου ακολουθεί μια ξέφρενη ανοδική πορεία, που την οδηγεί σήμερα στα επίπεδα των 175,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Έχοντας διπλασιάσει την τιμή του μέσα σε μερικές εβδομάδες, καθώς πριν η Ρωσία να κλείσει εκ νέου τη στρόφιγγα, κινούνταν σταθερά πέριξ των 84 ευρώ, το φυσικό αέριο αναδεικνύεται σε μείζον παράγοντα ανησυχίας και προβληματισμού για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που επηρεάζει αρνητικά τις αγορές. Είναι πασιφανές πως η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου σε δυσθεώρητα ύψη αντανακλά τον έντονο «στρες» που διακατέχει επενδυτές και αγορές, για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τον επερχόμενο χειμώνα. 

Με δεδομένο, μάλιστα ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να αλλάξει τακτική στον ενεργειακό πόλεμο, στον οποίο τούτη στιγμή έχει το πάνω χέρι, μοιάζει με βεβαιότητα πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται και το επόμενο διάστημα, καταδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι βρίσκονται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου.

Σήμερα  τα ολλανδικά συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ξεκίνησαν από το καθόλα υψηλό σημείο των 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα και έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο των 175,87 ευρώ, ενώ τώρα κινούνται στα 171,75 ευρώ. «Λάδι στη φωτιά» της ανησυχίας έχουν ρίξει σαφώς οι απεργίες των διαχειριστών ενέργειας στη Νορβηγία, που υπολογίζεται πως θα μπλοκάρει περίπου το 13% των ημερησίων εξαγωγών φυσικού αερίου από τη σκανδιναβική χώρα. Αν, μάλιστα, η απεργιακή κινητοποίηση κλιμακωθεί μέχρι το Σάββατο, η παραγωγή φυσικού αερίου θα μειωθεί περίπου κατά 25%, ενώ η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί περίπου κατά 15%.

Η ρωσική ενεργειακή θηλιά και οι κλυδωνισμοί στην Ευρώπη

Η μεγάλη «εικόνα» του προβληματισμού που αποτυπώνεται στη συνεχή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, σχετίζεται με τις ρωσικές προμήθειες και την ικανότητα (;) της Ευρώπης να τις καλύψει, έτσι ώστε να μην βρεθεί απέναντι σ’ ένα ενεργειακό μπλακ άουτ. Οι αναλύσεις φορέων και ειδικών δεν είναι φορείς καλών μαντάτων για την Ευρώπη, καθώς διαπιστώνουν πως η αναπλήρωση των προμηθειών του ρωσικού αερίου με λύσεις όπως το υγροποιημένο αέριο, δύσκολα θα «περπατήσουν» και θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση.

Αν, μάλιστα, η Ρωσία προχωρήσει σε πλήρη διακοπή της παροχής αερίου από τον Nord Stream προς τη Γερμανία και τη λοιπή Ευρώπη, τότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά κρίσιμη. Ηδη οι κλυδωνισμοί στο Βερολίνο είναι πολύ ισχυροί, με τη Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου στη Γερμανία και από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναζητώντας κρατική στήριξη.

Ενδεχόμενη κατάρρευση της Uniper, θα πυροδοτούσε εν τοις πράγμασι τα «μαύρα» σενάρια που εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα και αναφέρονται σε καταστροφικό ντόμινο και ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, διαβλέποντας το προφανές, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν πρόκειται να χαλαρώσει την ενεργειακή θηλιά, με συνέπεια οι τιμές του φυσικού αερίου αλλά και της χονδρικής ρεύματος, να συνεχίζουν την ανιούσα χωρίς σταματημό…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα