Οικονομία

Φρένο στα μετρητά για μπλόκο στη φοροδιαφυγή


Στα σκαριά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019

Στον προσφιλή τρόπο συναλλαγών με μετρητά στρέφονται και πάλι οι καταναλωτές, μετά την απελευθέρωση των περιορισμών των capital controls, βάζοντας φρένο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω e-banking  η με πλαστικό χρήμα οι οποίες είχαν εκτοξευτεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η στροφή στη χρήση μετρητών εκτοξεύει εκ νέο τη φοροδιαφυγή καθώς με τη χρήση ρευστού περιορίζονται οι έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης που βλέπει στη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών το σημαντικότερο σύμμαχο στο περιορισμό του φαινομένου.

Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν συμφωνήσει να θέσουν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να αυξηθούν και πάλι οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα.

1) Την αύξηση του ποσοστού των ετήσιων ηλεκτρονικών δαπανών που απαιτείται να διενεργούν κάθε χρόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και   κατ επάγγελμα αγρότες  για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.

Ειδικότερα αντί για 10% ηλεκτρονικών δαπανών που ισχύει σήμερα για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, το ποσοστό θα ανέβει στο 15%,για ετήσια εισοδήματα από 10.001 -30.000 ευρώ από 15% θα ανέλθει 20% ενώ για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ το ποσοστό κάλυψης μέσω  e-banking, πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικού πορτοφολιού αυξάνεται από 20% στο 25 %.

2) Παράλληλα θα μειωθεί το όριο των 500 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) επί του οποίου μπορεί να γίνει εξόφληση αγοράς προϊόντων  η εξόφληση τιμολογίων προμήθειας αγαθών η παροχής υπηρεσιών με μετρητά  και η δαπάνη αυτή να αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του λήπτη. Το ποσό αναμένεται να περιοριστεί στα 200-300 ευρώ, πάνω από τα οποία όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα.

3) Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει επίσης την υποχρεωτική χρήση POS και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως σε θέατρα, κινηματογράφους, ταξί, περίπτερα.

4) Τη διενέργεια στοχευμένων φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούν χαμηλού ύψους τζίρους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, σε πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι πολύ χαμηλά, καθώς δεν ξεπερνούν το 25%. Στο στόχαστρο θα μπουν κυρίως ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, όπως δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί στους οποίους έχουν καταγραφεί σημαντικά χαμηλά ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικών μέσων αποδοχής πληρωμών.

5) Tέλος το Υπουργείο Οικονομικών μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο υποχρεωτικής διασύνδεσης του μηχανήματος POS που λειτουργεί σε ένα κατάστημα με την ταμειακή μηχανή απόδειξης λιανικών πωλήσεων.

Στόχος είναι να εκδίδονται αυτομάτως τα ισόποσα ποσά μιας αγοράς ή συναλλαγής από το μηχάνημα POS και την ταμειακή μηχανή που παράλληλα θα είναι συνδεδεμένα με το taxis το οποίο θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο γνώση για κάθε συναλλαγή.

Η διασύνδεση μηχανήματος POS και ταμειακής μηχανής με αυτόματη έκδοση ισόποσων αποδείξεων σχεδιάζεται να εφαρμοστεί, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα αποφυγής έκδοσης λιανικής απόδειξης από την ταμειακή μηχανή, όπως και περιπτώσεις όπου το POS ήταν συνδεδεμένο με τράπεζα του εξωτερικού η συνδεδεμένο σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό από αυτόν που δηλώθηκε στην εφορία.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι στις 12 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία προκειμένου να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο Taxis τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Το πρόστιμο για όσους δεν συμμορφωθούν ανέρχεται στα 1000 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις