Νέο Επιχειρείν

Fund για επενδύσεις σε ΜμΕ δημιουργεί ο Ν. Καραμούζης


Εκτιμώντας ότι στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπάρχουν σπουδαίες επενδυτικές ευκαιρίες, ο τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης - πρώην επικεφαλής της Eurobank και της Εθνικής – δημιουργεί ένα νέο fund που θα επικεντρώσει τις τοποθετήσεις του σε ΜμΕ και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το fund (SMER-emedium Cap) θα συγκεντρώσει μέχρι το τέλος του έτους 100 εκατ. ευρώ  και θα προχωρήσει εν συνεχεία σε τοποθετήσεις, εξαγοράζοντας επιχειρήσεις που έχουν δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Οι επικεφαλής του εγχειρήματος έχουν ήδη καταρτίσει λίστα 160 επιχειρήσεων με αυτές τις προδιαγραφές. Τουλάχιστον 10 από αυτές υπολογίζεται ότι θα εξαγοραστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα  το fund θα προχωρήσει σε μικρότερες τοποθετήσεις, αποκτώντας μερίδια συμμετοχής σε εταιρείες που χρειάζονται νέα κεφάλαια.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε εταιρείες κλάδων όπως τα κατεψυγμένα ψαρικά, η παραγωγή αβγών, η ελαφρά βιομηχανία, τα τρόφιμα-ποτά, τα οικοδομικά υλικά, τα τουριστικά καταλύματα, τα δίκτυα λιανικής και το χονδρεμπόριο.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες στοχεύει έκαναν σημαντικές επενδύσεις πριν από την κρίση, με δανεικά κεφάλαια. Καθώς οι πωλήσεις κατέρρευσαν, πολλές εξ αυτών δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Το SMER-emedium Cap σκοπεύει να αναδιαρθρώσει τις υποχρεώσεις τους, να εισφέρει φρέσκο χρήμα και να τοποθετήσει μάνατζερς που θα έχουν συμμετοχή στις εταιρείες. «Οι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν επίσης να συμμετέχουν», δηλώνει στο Bloomberg ο κ. Καραμούζης. «Δεν θα κάνουμε επιθετικές εξαγορές, ούτε συναλλαγές προβληματικών δανείων. Θέλουμε να επενδύσουμε στα προϊόντα τους και να κάνουμε τις επιχειρήσεις ξανά βιώσιμες».

Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι πολύ μικρές για να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό. «Θα δουλέψουμε, όμως, με ξένους επενδυτές, όπου υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον», δήλωσε ο πολύπειρος τραπεζίτης.

Στόχος του SMER-emedium Cap είναι οι εταιρείες αυτές να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε επίπεδα προ κρίσης και να παράγουν προΊόντα που υποκαθιστούν εισαγόμενα. «Θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να τονώσουμε εν γένει την οικονομική παραγωγή», είπε.

Εκτιμάται ότι με την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και τη στήριξη δυναμικών επιχειρήσεων θα δημιουργηθούν 5.000 έως 10.000 θέσεις εργασίας.

Συνεργάτες του κ. Καραμούζη στο fund είναι τραπεζικά στελέχη εξειδικευμένα στο private equity και έμπειροι μάνατζερ επιχειρήσεων.  Μεταξύ αυτών ο Κώστας Καραφωτάκης, πρώην επικεφαλής του Olympia Group του Π. Γερμανού και ο Θεόδωρος Μόσχος, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ομίλου Eλλάκτωρ.
To σχέδιο στηρίζεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, από επιχειρηματίες και από το Ιδρυμα Ωνάση. Ενδέχεται να συμμετάσχει και η ΕΤΕπ.

Διαβάστε επίσης