Αγορές

Κάτω από τα 150 ευρώ το φυσικό αέριο


Παρά το γεγονός ότι δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τη Σύνοδο της Πράγας, αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι αγορές εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν βρει κοινά σημεία σύγκλισης και οι μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά είναι προ των πυλών.

Η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει την πορεία αποκλιμάκωσης και σήμερα, καθώς η αγορά ενέργειας προβλέπει ότι σύντομα θα προκύψει συμφωνία και για το ακανθώδες ζήτημα του πλαφόν. 

Στο χρηματιστήριο Ενέργειας του Αμστερνταμ η τιμή του συμβολαίου Νοεμβρίου  έπεσε κάτω από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υποχωρώντας στα 144 ευρώ. Αυτή την ώρα κινείται στα 149,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό που ενισχύει την πεποίθηση ότι θα προκύψει τελικώς απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είναι η αλλαγή στάσης της Κομισιόν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας,  όπως η αντικατάσταση του TTF, του βασικού σημείου αναφοράς τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα