Διεθνή

Φυσικό αέριο: Νέος γύρος αντιπαράθεσης στην ΕΕ για το πλαφόν – Στις 13/12 οι αποφάσεις


Έντονες αντιδράσεις, καυστικά σχόλια και αποδοκιμασίες έχει λάβει η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η πρόταση δεν «περπατάει» καθώς τα 15 κράτη-μέλη που ζητούν επιβολή πλαφόν την απορρίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη και την χαρακτηρίζουν ως αστεία, ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία συναινεί με την πρόταση της Επιτροπής.

Υπό αυτές τις συνθήκες αντιπαράθεσης, θεωρείται αδύνατο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή απόφαση για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως και άλλες που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις την αγορά ενέργειας, αναμένεται να μετατεθούν για τις 13 Δεκεμβρίου και την επόμενη σύνοδο.

Λίγο πριν τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι εκπρόσωποι των «15», ανάμεσά τους και ο Ελληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας και πιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα όπως, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, εκτιμά ότι το πλαφόν πρέπει να κυμαίνεται από τα 150 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Το να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο κ.Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή».

Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».

Αστεία η πρόταση της Κομισιόν λέει η Πολωνία

«Αστείο» χαρακτήρισε η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε εξάλλου «μη ικανοποιητική» από τη βελγίδα υπουργό Ενέργειας.
Οι επικρίσεις είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ' αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και (το πλαφόν) δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε στις Βρυξέλλες η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα Άννα Μόσκβα.

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θέλουν την επιβολή ενός πλαφόν, ενώ ένα στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία υποστηρίζει πως το πλαφόν αυτό θα εμποδίσει τις προμήθειες αερίου. «Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση• δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση», πρόσθεσε η Μόσκβα.

Η βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πως η πρόταση της Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιητική». «Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (...) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η φαν ντερ Στρέτεν στους δημοσιογράφους.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα