Επικαιρότητα

Γ. Τράγκας: Το δίκτυο εταιρειών στο εξωτερικό και η βίλα στη Μύκονο


 Στο επίκεντρο της δημοσιότητας παραμένει η “υπόθεση Τράγκα”, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των φορολογικών Αρχών και της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, που προσπαθούν να βρουν πώς απέκτησε την τεράστια περιουσία του ο εκλιπών δημοσιογράφος-εκδότης, ώστε να αποφασιστεί εν συνεχεία αν θα κατασχεθεί ή θα αποδοθεί στους κληρονόμους του.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες δημοσιογράφων, που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία Τράγκα και για το δίκτυο εταιρειών που είχε στήσει σε δύο ηπείρους και σε “φορολογικούς παραδείσους” της Καραϊβικής.

Μετά από διεξοδική έρευνα, ο δημοσιογράφος των εφημερίδων «Νέα» και «Βήμα» Βασίλης Λαμπρόπουλος παρουσίασε έναν “χάρτη” των εταιρειών του Γιώργου Τράγκα, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Η λίστα περιλαμβάνει κυρίως offshore, οι οποίες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ανά τον κόμο, ή κατέχουν μετοχές άλλων εταιρειών, ώστε να μη φαίνεται ο ιδιοκτήτης τους.

Σε φορολογικούς παραδείσους και στις ΗΠΑ

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Γ. Τράγκας ήταν ο ιδιοκτήτης της βρετανικής «Manorgold», μέσω της οποίας αγόρασε πανάκριβη πολυτελή βίλα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (Virgin Islands) έχουν εντοπιστεί τρεις offshor ιδιοκτησίας του, οι «Family Line», «Nordale Group SA» και «Bluebird Assets Corporation».

Μία άλλη offshore διέθετε sτον Παναμά, την «Tacana Portfolio SA», η οποία είχε βρεθεί και στις λίστες των Panama Papers με τον κρυμμένο πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από τα 5 μεγάλης αξίας ακίνητα που είχε αγοράσει σε Νέα Υόρκη, Μαιάμι, Μπέβερλυ Χίλς, Λας Βέγκας και Σικάγο,  ο Γιώργος Τράγκας είχε δημιουργήσει τρεις εταιρείες του τύπου “αμερικάνικη οffshore” (μονοπρόσωπες εταιρείες με έδρα το Delaware): Τις «Bluebay Haven LLC», «Neer View LLC» και «Pennview LLC».

Αμοιβές και έσοδα χωρίς φόρους

Ενα άλλο δίκτυο εταιρειών είχε δημιουργήσει ο εκλιπών δημοσιογράφος-εκδότης, για να εισπράττει στο εξωτερικό αμοιβές από ελληνικά media και από άλλες εταιρείες, χωρίς να πληρώνει φόρους.

  •  Στην Κύπρο είχε την εταιρεία «G.T. Line Media», μέσω της οποίας εισέπραττε αμοιβές για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα.
  •  Αμοιβές από κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς κλπ εισέπραττε επίσης μέσω της «M.Georgios Tragkaς – Media Power Consulting» που εδρεύει στο Μονακό και μέσω της μονοπρόσωπης  επιχείρησης «Tragkas Georgios» στη Γαλλία.

Οσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Γ. Τράγκα, έρευνα της δημοσιογράφου Ρένας Κουβελιώτη έφερε στο φως ένα ακόμα ακίνητό του μεγάλης αξίας.

Πρόκειται για βίλα 120 τ.μ. με εντυπωσιακή θέα στη Μύκονο, στην περιοχή της Ψαρούς, όπου οι τιμές των ακινήτων είναι "αστρονομικές".
Το ακίνητο βρίσκεται στην κυριότητα της χήρας του Μαρίας Καρρά. Δεν μπορεί όμως να πουληθεί ή να μεταβιβαστεί, επειδή η Αρχή για την Καταπολέμηση μαύρου χρήματος το έχει δεσμεύσει ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα για την προέλευση της περιουσίας του ζευγαριού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα