Διεθνή

Γάζα: Πυρά Χαμάς στον ΟΗΕ για "συμπαιγνία" με το Ισραήλ στον "αναγκαστικό εκτοπισμό" αμάχων


Η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για "συμπαιγνία" με το Ισραήλ στον "αναγκαστικό εκτοπισμό" του πληθυσμού της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προς τη νότια.

"Η UNRWA και οι αξιωματούχοι της φέρουν την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής" καθώς "υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους" της βόρειας Γάζας, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Σαλαμέχ Μααρούφ, καταγγέλλοντας "μια ξεκάθαρη συμπαιγνία" της υπηρεσίας του ΟΗΕ με "την κατοχή (Ισραήλ σ.σ.) και τα σχέδιά της, του αναγκαστικού εκτοπισμού".

Η Χαμάς κατηγόρησε την UNRWA ότι άφησε τον παλαιστινιακό λαό "χωρίς στέγη, χωρίς νερό, χωρίς τροφή, χωρίς θεραπευτική αγωγή" και ότι "έκλεισε τα αφτιά στις κραυγές πόνου και οδύνης".

"Διαβεβαιώνουμε ότι η υπεκφυγή της UNRWA και των αξιωματούχων της από τον ρόλο που πρέπει να έχουν συνιστά ξεκάθαρη συμπαιγνία με την κατοχή και τα σχέδιά της του αναγκαστικού εκτοπισμού".

Η σπάνια κατηγορία της κυβέρνησης της Χαμάς κατά της υπηρεσίας του ΟΗΕ διατυπώνεται καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων που εγκαταλείπουν καθημερινά τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τον νότο δείχνει ότι αυξήθηκε σημαντικά σήμερα, σύμφωνα με εικόνες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή (UNRWA) παρέχει εκπαιδευτικές, υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως και υπηρεσίες μικροχρηματοδότησης, βελτίωσης των καταυλισμών, έκτακτης βοήθειας σε εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.

Οι υπηρεσίες της προορίζονται γι αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης μεταξύ των προσφύγων, τους Παλαιστίνιους αυτούς που εκδιώχθηκαν από τη γη τους κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και που αντιπροσωπεύουν σήμερα μαζί με τους απογόνους τους σχεδόν το 80% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNRWA.

Η UNRWA αναφέρει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσει τους δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει κυρίως μέσα σε σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, από τότε που το Ισραήλ έδωσε εντολή στον πληθυσμό να φύγει προς τον νότο του θύλακα αυτού τις πρώτες ημέρες του πολέμου με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της UNRWA, 89 εργαζόμενοί της έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, εν είδει αντιποίνων για την επίθεση που διέπραξε το ισλαμιστικό κίνημα στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος.

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις