Άμυνα & Διπλωματία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ


«Ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος προς την Ευρώπη και αυτό θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, μετά τη συμμετοχή του στην υπουργική συνάντηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που διεξήχθη στην Αυστρία, σήμερα, ανήμερα της 21ης επετείου της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης.

«Είκοσι ένα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης σχετικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην αιχμή και την πρωτοπορία αυτής της μεγάλης προσπάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Υπογράμμισε δε, ότι «αυτός ο δρόμος θα πρέπει να βασίζεται στην πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, βεβαίως στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στην πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».

Ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε, όπως είπε, τα παραπάνω ζητήματα στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ» και των υπουργών Εξωτερικών των έξι εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, που διεξήχθη στο μοναστήρι του Göttweig, στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ακριβώς είκοσι ένα χρόνια μετά την 21η Ιουνίου 2003 που η ΕΕ, με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωνε την απερίφραστη υποστήριξή της προς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «θα εξακολουθεί να βρίσκεται στον πυρήνα των κρατών, των φίλων των Δυτικών Βαλκανίων για να προωθήσουμε μία Ευρώπη, η οποία θα είναι μεγάλη, θα είναι ισχυρή και θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη της ευρύτερης γειτονιάς μας για την πρόοδο, για την ειρήνη, για την ευημερία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα