Άμυνα & Διπλωματία

Γεραπετρίτης σε ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε ειρήνη στην Ουκρανία με μια συνολική και βιώσιμη επίλυση


Το Σχέδιο Ψηφίσματος που συνέταξε η Ουκρανία μαζί με χώρες της ΕΕ για την επέτειο των τριών ετών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με 93 θετικές ψήφους, 18 αρνητικές, ενώ 65 χώρες απείχαν.

Το Σχέδιο Ψηφίσματος των ΗΠΑ υιοθετήθηκε επίσης από τη Γενική Συνέλευση όμως με τις προσθήκες που εισηγήθηκαν οι Γάλλοι εκ μέρους των χωρών της ΕΕ -πλην της Ουγγαρίας που "έσπασε" τη γραμμή της ΕΕ- δείχνοντας την πολιτική βούληση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Ελλάδα: Μια συνολική και βιώσιμη επίλυση, μέσω της διπλωματίας, χωρίς αποκλεισμούς

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αναφερόμενος στην τρίτη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «καταδικάζει απερίφραστα κάθε παραβίαση με στρατιωτικά μέσα της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η ελληνική στάση από την έναρξη του πολέμου ήταν ξεκάθαρη: «Έχουμε υποστηρίξει σταθερά όλες τις προηγούμενες εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία», ενώ η χώρα υποδέχθηκε πρόσφυγες και εργάστηκε για την προώθηση σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Κάνοντας έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε ειρήνη», αλλά αυτή πρέπει να είναι «μια συνολική και βιώσιμη επίλυση, μέσω της διπλωματίας, χωρίς αποκλεισμούς». Παράλληλα, τόνισε ότι «ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει» και πως η Ουκρανία δεν είναι ένα απλό περιφερειακό ζήτημα, αλλά αφορά την παγκόσμια ασφάλεια.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει μια «δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία» και να αντλήσει διδάγματα από αυτήν την κρίση, ώστε να αποτρέψει μελλοντικές παρόμοιες συγκρούσεις.

"Χρειαζόμαστε ειρήνη που θα εγγυάται και θα δρα αποτρεπτικά τα επόμενα χρόνια" σημείωσε.

"Ας υποστηρίξουμε αυτόν τον στόχο μετά από τρία καταστροφικά χρόνια πολέμου, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ένα πρότυπο για την αποφυγή παρόμοιων ολέθριων καταστάσεων στο μέλλον" ανέφερε.

ΗΠΑ: O δρόμος προς την ειρήνη είναι εφικτός

Η Αναπλ. Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ντόροθι Σέι αναφέρθηκε στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αφορμή την τρίτη επέτειο από την κλιμάκωση του, αναγνωρίζοντας τη δυστυχία που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και παγκοσμίως.

Η κ. Σέι υπενθύμισε στη Γενική Συνέλευση ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, αλλά πριν από 11 χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις παραβιάσεις της Ρωσίας στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράμμισε ότι η Γενική Συνέλευση έχει περάσει πολλά Ψηφίσματα που απαιτούν την αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, ωστόσο αυτές "δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον πόλεμο."

Επισήμανε ότι η σύγκρουση έχει "διαρκέσει υπερβολικά πολύ και με πολύ μεγάλο κόστος", οδηγώντας σε άσκοπες απώλειες ζωών και στις δύο χώρες, ενώ παράλληλα έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά σε μια πυρηνική αντιπαράθεση.

Καλώντας για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ζήτησε από τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, ιδίως τη δέσμευση για τη "διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών." Τόνισε ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί, καθώς επιδεινώνει τη δυστυχία των δύο εθνών και απειλεί τη διεθνή σταθερότητα.

Η κ. Σέι παρουσίασε το Σχέδιο Ψηφίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο περιέγραψε ως "μια ξεκάθαρη έκκληση για άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης", καθώς και μια προσπάθεια καθιέρωσης "μιας διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας". Τόνισε ότι αυτό το Ψήφισμα είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή και ενθάρρυνε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να το υποστηρίξουν. Παρουσίασε την πρόταση των ΗΠΑ ως "μια ιστορική δήλωση από τη Γενική Συνέλευση που κοιτάζει μπροστά, όχι πίσω".

Αντίθετα, εξέφρασε την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ψήφισμα που προτείνει η Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στον τερματισμό του πολέμου και ζήτησε την απόσυρση του προτείνοντας αντ' αυτής "μια ισχυρή δήλωση που δεσμεύει όλους να τερματίσουν τον πόλεμο και να εργαστούν για μια διαρκή ειρήνη".

Ολοκλήρωσε την ομιλία της επαναλαμβάνοντας ότι "ο δρόμος προς την ειρήνη είναι εφικτός".

Ρωσία: Ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει ότι ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί την ειρήνη

O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την ως ένα "αντιρωσικό σχέδιο"στα σύνορα της Ρωσίας.

Ο κ. Νεμπένζια ανέφερε ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ, που είχαν ως στόχο τη διευθέτηση της σύγκρουσης, φέρεται να υπονομεύτηκαν από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του, οι οποίοι αντ' αυτού εξόπλισαν την Ουκρανία για πόλεμο με τη Ρωσία.

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόδωσε τις προεκλογικές του υποσχέσεις το 2019 για ειρήνη και προστασία των ρωσόφωνων πολιτών, επιλέγοντας αντ' αυτού μια "αυτοκαταστροφική και απάνθρωπη πορεία". Παρά τις προκλήσεις, η Ρωσία, ανέφερε, επέδειξε αυτοσυγκράτηση, μέχρι που οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι διώξεις των ρωσόφωνων ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας, οδηγώντας στην έναρξη των "ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων".

Από την αρχή της σύγκρουσης, τόνισε, η Ρωσία φέρεται να ήταν ανοιχτή σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της απέρριψαν τη διπλωματία.

Ωστόσο, ανέφερε, "οι ισορροπίες αλλάζουν", καθώς οι "αποτυχίες του Ζελένσκι γίνονται εμφανείς στους βασικούς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών".

"Ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει ότι ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί την ειρήνη και σκέφτεται άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης" σημείωσε.

Γαλλία: Οποιαδήποτε επίλυση της σύγκρουσης που αποκλείει την Ουκρανία και την Ευρώπη δεν θα είναι βιώσιμη

O Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νικόλα Ντε Ριβιέρ αρχικά εξήγησε αναλυτικά τις τροπολογίες των Ευρωπαϊκών χωρών πάνω στο αμερικανικό Σχέδιο Ψηφίσματος, τονίζοντας ότι "δεν μπορούν να το υποστηρίξουν αν δεν ενταχθούν οι αλλαγές που προτείνουν".

Οι τροπολογίες υπογραμμίζουν βασικά μηνύματα, που, σύμφωνα με τις χώρες της ΕΕ "αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία—δηλαδή ότι πρόκειται για έναν πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον του γείτονα της".

Η Πρώτη τροπολογία αντικαθιστά τον όρο "Σύγκρουση Ρωσικής Ομοσπονδίας-Ουκρανίας" με τον όρο "πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία", ώστε να καταστήσει σαφή την επιθετική φύση της ρωσικής ενέργειας.

H Δεύτερη τροπολογία επαναβεβαιώνει τη δέσμευση στη διατήρηση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.

Η Τρίτη τροπολογία ζητεί μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας ότι οποιαδήποτε επίλυση της σύγκρουσης θα "σέβεται τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας".

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζουν ρητά ότι "η Ρωσία είναι το επιτιθέμενο κράτος", ενώ η "Ουκρανία είναι το κράτος που δέχεται την επίθεση".

Η Γαλλία, ανέφερε ο κ. Ντε Ριβιέρ, καταδικάζει έντονα τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι εδώ και "τρία χρόνια, η Ρωσία προκαλεί ανείπωτα δεινά στους Ουκρανούς αμάχους. Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί ή έχουν γίνει πρόσφυγες".

Η Γαλλία, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου επιθετικότητας της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας ότι στις 16 Μαρτίου 2022, το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) απαίτησε από τη Ρωσία να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Η γαλλική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη δέσμευση της για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία, όμως, πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής, βασισμένη στον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Η Γαλλία επισήμανε ότι η ειρήνη "δεν πρέπει να ανταμείβει τον επιτιθέμενο ούτε να καταπατά τα δικαιώματα του κράτους που δέχεται την επίθεση. Αντίθετα, ανέφερε, η ειρήνη πρέπει να "σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας".

Επιπλέον, η Γαλλία τόνισε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, σύμφωνα με το 'Αρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι επιθυμεί ειλικρινά την ειρήνη. Προειδοποίησε επίσης ότι "οποιαδήποτε επίλυση της σύγκρουσης που αποκλείει την Ουκρανία και την Ευρώπη δεν θα είναι βιώσιμη", καθώς "θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο νομιμοποίησης της χρήσης βίας έναντι του διεθνούς δικαίου".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα