Διεθνή

Γερμανία: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα


Ενισχύθηκε το Μάρτιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς ιδιαίτερες ενδείξεις ότι οι πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό κλίμα πλήττουν τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στις 93,3 μονάδες τον Μάρτιο από τις 91,1 του Φεβρουαρίου, καταγράφοντας την υψηλότερη μέτρησή του από τον περασμένο Μάιο.

Η βελτίωση του κλίματος αποδίδεται στις πιο αισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες, καθώς ο υποδείκτης για το βραχυπρόθεσμο outlook αυξήθηκε στο 91,2 από το 88,4, ενώ ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε επίσης στο 95,4 από το 93,9, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες καθώς εξασθενεί σταδιακά το ενεργειακό σοκ, ωστόσο δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το επίπεδο των 98,6 μονάδων του Φεβρουαρίου του 2022, προτού ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παραμένει το ενδεχόμενο σύμφωνα με το Ifo η γερμανική οικονομία να μην μπορέσει να αποφύγει την ύφεση το 2023, αλλά επισμαίνει ότι θα ξεκινήσει να ανακάμπτει την άνοιξη μετά από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης το χειμώνα.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ifo, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Το ινστιτούτο προβλέπει ακόμα ότι η οικονομική παραγωγή το 2023 στην Γερμανία θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, με οριακή συρρίκνωση κατά 0,1%.

Από την πλευρά της πάντως η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,2% φέτος, ενώ ένα άλλο κορυφαίο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο, το IfW, αναβάθμισε την περασμένη Τετάρτη τη δική του πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 0,5% από 0,3%, λέγοντας ότι η βελτίωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα φέρει ανοδική τάση.

Και τα δύο ινστιτούτα εκτιμούν ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει το 2024, με το Ifo να προβλέπει ανάπτυξη 1,7% και το IfW 1,4%, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει επίμονα υψηλός και φέτος προτού υποχωρήσει το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το Ifo ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς φέτος στο 6,2% από 6,9% πέρυσι, ενώ το 2024 θα μειωθεί στο 2,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα