Αγορές

Γερμανικός «πυρετός» και στο ΧΑ


Αβεβαιότητα και ανησυχίες προκαλεί στην Αθήνα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, που μετατοπίζει δεξιότερα το κέντρο βάρους της πολιτικής ζωής της χώρας και  οδηγεί στη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος με συμμετοχή των νεοφιλελεύθερων υποστηρικτών του Grexit. Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα δυσχεράνουν εξαιρετικά τις προσπάθειες για ελάφρυνση χρέους, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα και στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Οι δυσοίωνες προοπτικές προκαλούν  επιδείνωση κλίματος στο χρηματιστήριο,  που βρισκόταν ήδη σε κρίσιμη καμπή αναζήτησης ισορροπιών και κατεύθυνσης. Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται  και τα ξένα χαρτοφυλάκια  επιχειρούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο,  με ρευστοποιήσεις που  σπρώχνουν χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών και τους δείκτες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ελληνική αγορά,  καθώς θα κινηθούν στα βήματα του χειρότερου σεναρίου για τη χώρα μας.

 Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι η προδιαγραφόμενη συμμετοχή στην κυβέρνηση του νέο-φιλελεύθερου FDP, που τάσσεται υπέρ του Grexit, αντιτίθεται στα σχέδια ρύθμισης-ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είναι υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας και τηρεί επίσης σκληρή στάση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Πηγή αβεβαιότητας για την αγορά  αποτελούν επίσης οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, όπου υπεισέρχονται οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για έλεγχο  ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες. Με την επικείμενη κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο οι συζητήσεις για το θέμα αυτό μπορεί να πάρουν νέα τροπή και η στάση των Ευρωπαίων να διαφοροποιηθεί.

Ο προβληματισμός για τις προοπτικές των τραπεζών αποτυππωνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου οι μετοχές του κλάδου ξαναπαίρνουν την κατιούσα, υπό το βάρος αυξανόμενης προσφοράς.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά  3,7%,  δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Κατά 5,9% υποχωρεί η Πειραιώς, Εθνική -5%, στο -3% Alpha και Eurobank,  Attica Bank -1,5%.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει 1,20%, κινούμενος περί τις  764,5 μονάδες, εντός της ζώνης που οριοθετείται από τις νέες περιοχές βραχυχρόνιας αντίστασης-στήριξης.

Απώλειες 1,25% καταγράφει ο Ft25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μόνον 4 μετοχές κινούνται με θετικό πρόσημο. ΟΛΠ +1,2%, Motor Oil +0,9% Coca-Cola +0,7%, EXAE +0,2%.

Στον αντίποδα Βιοχάλκο  και ΔΕΗ -2,5%, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Lamda -1,5%, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ -1,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις