Αγορές

Γιατί “ίπταται” η μετοχή της Πειραιώς – Η στρέβλωση από reverse split και ΑΜΚ


Ακραία στρέβλωση προκαλεί στη χρηματιστηριακή “συμπεριφορά” της μετοχής της Τρ. Πειραιώς το γεγονός ότι με το reverse split έχει μειωθεί δραστικά ο συνολικός αριθμός μετοχών – ώσπου να δοθούν οι νέοι τίτλοι της ΑΜΚ – ενώ η διασπορά τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ενώ οι άλλες τραπεζικές μετοχές διολισθαίνουν σήμερα, η Πειραιώς συνεχίζει να “ίπταται”. Μετά το χθεσινό +30%, σήμερα πήγε μέχρι +27,6% και αυτή την ώρα κινείται στα 2,99 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 15,5%. Με την τιμή αυτή (και λαμβανομένων υπόψη των νέων μετοχών από την ΑΜΚ), η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς διαμορφώνεται σε 3,7 δισ. ευρώ, ενώ της Εθνικής είναι περίπου 2,4 δισ.ευρώ, της Alpha μόλις 2 δισ. και της Eurobank 2,9 δισ.

Ο βασικός λόγος της ανόδου είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χαρτιά προς ρευστοποίηση: Μετά το reverse split οι μετοχές έχουν γίνει 50,4 εκατ. ευρώ. Από αυτές τουλάχιστον τα 31 εκατ. τεμάχια κατέχει το ΤΧΣ, ενώ περίπου 14 εκατ. βρίσκονται στα χέρια μεγαλομετόχων και επενδυτών που μπήκαν στην ΑΜΚ, έχουν μέσο κόστος απόκτησης πολύ χαμηλό σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή και επιπλέον ενδιαφέρονται να διατηρήσουν κάποια ποσοστά συμμετοχής.

Οι περισσότεροι παλιοί μικρομέτοχοι έχουν ήδη ρευστοποιήσει, τα χαρτιά του free float βρίσκονται σε “δυνατά χέρια” και η προσφορά είναι πλέον πολύ  μικρή. Ετσι, αυτοί που ενδιαφέρονται να κρατήσουν ψηλά την τιμή της μετοχής ώσπου να μπούν τα καινούργια χαρτιά της ΑΜΚ, έχουν τη δυνατότητα να τη χειραγωγήσουν χωρίς μεγάλη δαπάνη.

Η προσπάθεια διευκολύνεται και από το ότι η μετοχή της Πειραιώς μπαίνει στον δείκτη FTSE Global Small Cap – άρα και στις λίστες τοποθετήσεων πολλών διεθνών χαρτοφυλακίων.

Στην προοπτική αυτή αποδίδουν χρηματιστηριακοί παράγοντες τη μεγάλη άνοδο της τιμής της μετοχής.

Υπάρχει όμως αντίλογος: Θα ήταν εντελώς παράλογο να σπεύσουν  επενδυτικά χαρτοφυλάκια να αγοράσουν τώρα στα 3 ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα (Παρασκευή 7 Μαϊου) θα  εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι 1,2 δισ. νέες μετοχές της ΑΜΚ, που έχουν διατεθεί προς 1.15 ευρώ  - άρα οι κατέχοντες μπορούν να πουλήσουν με τεράστιο κέρδος ακόμη στα 2 ευρώ,  στο 1,80 ή και στο 1,50.

Αυτή η λογική πρυτανεύει στα Παράγωγα, όπου η τιμή του Συμβολαίου Ιουνίου στη μετοχή της Πειραιώς κινείται πολύ χαμηλότερα:

  • Χθες ήταν 1,55 ευρώ, με τιμή μετοχής 2,58 (discount 40%)
  • Σήμερα βρίσκεται στα 1,69 ευρώ, με άνοδο 9%, αλλά και με discount 44%  από τη σποτ αγορά.

Σημειωτέον ότι για το Συμβόλαιο Ιουνίου δεν υπάρχουν αγοραστές στο ταμπλό σε καμία τιμή.

Οι στρεβλώσεις αναμένεται ότι θα αποκατασταθούν σταδιακά μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 1,2 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι νέες μετοχές θα είναι στο ταμπλό από τις 7 Μαϊου - σε αδικαιολόγητα μεγάλη χρονική απόσταση από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Απομένουν λοιπόν πολλές συνεδριάσεις όπου μπορεί να συνεχισθεί η χειραγώγηση της  μετοχής και των Παραγώγων...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα