Πολιτική

Γιατί καρατομήθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος 


Η καρατόμηση του μέχρι το πρωί υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, αποτελεί αναμφίβολα την ηχηρότερη αλλαγή του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Από το 2015 μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2019 στενότερος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τ. Θεοδωρικάκος, τέθηκε εκτός κυβέρνησης, χωρίς τα «έργα και οι ημέρες» του στο Υπουργείο Εσωτερικών, να δικαιολογούν αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις πολλών. 

Ποιός λοιπόν, ήταν ο λόγος, που ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έχασε τη θέση στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς ούτε καν να έχει τη δυνατότητα της μετακίνησης, χωρίς ούτε να του «χρυσωθεί το χάπι», όπως στον Γιάννη Βρούτση που ορίσθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ; Σύμφωνα με πηγές, που έχουν γνώση των τεκταινόμενων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών έπεσε θύμα της αντιπαλότητάς του με το νέο κέντρο εξουσίας στην κυβέρνηση, υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Η απόφαση δε, για την απομάκρυνσή του είχε ληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο. 

Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός είχε κατσαδιάσει τηλεφωνικά τον Τ. Θεοδωρικάκο (σ.σ. υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τύπο) για την καθυστέρηση ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. 

Ο Τ. Θεοδωρικάκος μετά την έντονη παρέμβαση του πρωθυπουργού υποχρεώθηκε στη συνέχεια να υπογράψει την εκχώρηση μεγάλου μέρους των αρμοδιοτήτων του στον Θ. Λιβάνιο, ο οποίος με τον σημερινό ανασχηματισμό μετακινήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Το νέο κέντρο εξουσίας τελείωσε το παλιό», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, υπενθυμίζοντας επιπλέον, ότι πριν τα Χριστούγεννα ο Τ. Θεοδωρικάκος υπέστη μία ακόμα πολιτική μείωση, με την ακύρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, της ρύθμισης των χρεών στους ΟΤΑ σε 120 δόσεις, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί στη Βουλή. Αυτό ήταν και το τελικό μήνυμα από το Μαξίμου, για την τύχη του στην κυβέρνηση, το οποίο επιβεβαιώθηκε με τις σημερινές ανακοινώσεις. 

Ανάρτηση χωρίς Μητσοτάκη 

Χωρίς την παραμικρή αναφορά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η πρώτη δημόσια δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου, μετά την ανακοίνωση της καθαίρεσής του από το υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα, στην ανάρτησή του social media με νόημα ευχαριστεί τον απλό κόσμο της Ν.Δ. για τις μάχες «ιδίως στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης» και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ως βουλευτής της παράταξης «για τις ιδέες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Νιώθω υπερήφανος για το δημιουργικό, μεταρρυθμιστικό έργο στο υπουργείο Εσωτερικών.

15 μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θετικές αλλαγές για τους πολίτες, έγιναν πράξη μέσα σε 18 μήνες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πολίτη και στο Κράτος.

Κορωνίδα όλων, η κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος των Ελλήνων να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται με 288 ψήφους από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι Έλληνες ενωμένοι στον κόσμο!

Νιώθω βαθιά ικανοποίηση για τη συμβολή μου στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής πολιτικής της. Για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την αξιοκρατία, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Εκφράζω τις θερμές ευχές μου, στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν το υπουργείο Εσωτερικών. Θα έχουν την αμέριστη στήριξή μου, στην υλοποίηση των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει.

Και ασφαλώς ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπέροχο, απλό κόσμο, της Νέας Δημοκρατίας για τις μάχες που δώσαμε ως τώρα, ιδίως στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης.

Ως πολίτης και ως βουλευτής αυτής της μεγάλης λαϊκής μεταρρυθμιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίσω να μάχομαι για τις ιδέες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού!

Πάμε μπροστά!».

ΚΥΡ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα