Πολιτική

Γιατί το πάγωμα της παραγωγής του αργού δεν θα ανεβάσει τις τιμές


Μπορεί η απόφαση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να παγώσουν την παραγωγή του αργού να έδωσε λίγη αισιοδοξία στους επενδυτές, ωστόσο το θετικό κλίμα δεν κράτησε για πολύ. 

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως το πάγωμα  της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου είναι άνευ ουσίας και δεν πρόκειται να έχει τον παραμικτό αντίκτυπο στις τιμές του βαρελιού. 

Ο λόγος;

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σε επίπεδα – ρεκόρ, ειδικά μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο επανήλθε δυναμικά στην παραγωγή. 

Από τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει υποτονική και η παραγωγή παραμένει στα ίδια επίπεδα, πώς είναι δυνατό να θεωρούμε ότι η τιμή θα ανέβει; 

Επί της ουσίας δεν έγινε καμία αλλαγή στο ήδη ταραγμένη σκηνικό, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η κατάσταση εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να αντιστραφεί και οι τιμές δεν πρόκειται να ανέβουν. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) κάνει λόγο για υπέρ-προσφορά ύψους 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. 

Προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη των τιμών θα πρέπει να συμφωνηθεί και μείωση της παραγωγής και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί. Η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο ήταν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια υψηλότερη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, πάντα σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Την ίδια ώρα το Ιράν επιστρέφει δυναμικά στις αγορές, με ημερήσια παραγωγή σχεδόν τρία εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο, δηλαδή με αύξηση 80.000 βαρελιών σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Η παραγωγή του Ιράκ έφθασε στο επίπεδα – ρεκόρ των 4,35 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ενώ οι αποστολές από τη Σ. Αραβία ενισχύθηκαν κατά 10,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις