Αγορές

Γιατί «βάλτωσε» το χρηματιστήριο


Η εκεχειρία των funds, η συναλλακτική άπνοια και ο προβληματισμός για τις τράπεζες

Είναι σαν τον ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα, υποφέρει, αλλά οι γιατροί δεν βρίσκουν από τι πάσχει: Πέντε εβδομάδες τώρα η χρηματιστηριακή αγορά «σέρνεται» σε μικρό εύρος διακύμανσης, χωρίς κατεύθυνση, σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας και με απελπιστικά χαμηλό τζίρο.

Εμφανείς αιτίες δεν υπάρχουν. Τα νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης είναι ενθαρρυντικά, η αξιολόγηση φαίνεται ότι μπορεί να κλείσει ως τις αρχές Δεκεμβρίου, η παράταση του QE θα αποφέρει κάτι και στις ελληνικές τράπεζες, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι θετικό.

Το πρόβλημα στο ΧΑ είναι λοιπόν «ψυχολογικό». Υπάρχει υπολανθάνουσα αβεβαιότητα, που δεν αφήνει να δημιουργηθούν προσδοκίες, οι οποίες θα μεταφράζονταν σε αγοραστικό ενδιαφέρον,ζήτηση και άνοδο των τιμών.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΓΔ κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης περίπου 4%, ενώ ο ημερήσιος τζίρος παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους.

Το περίεργο είναι ότι εκτός από τη ζήτηση, απουσιάζει και η μεγάλη προσφορά, που θα πίεζε χαμηλότερα τις τιμές, δίνοντας πτωτική κατεύθυνση στους δείκτες.

Οι πιέσεις είναι σποραδικές και εντοπίζονται κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά, που παραμένουν αδύναμος κρίκος της αγοράς. Οι απώλειες τους μάλιστα αντισταθμίζονται συχνά  από την άνοδο δεικτοβαρών εμποροβιομηχανικών blue chips, τα οποία χειραγωγούνται καταλλήλως για να παίξουν τον ρόλο του αντίβαρου.

Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια άτυπη «εκεχειρία» μεταξύ των ισχυρών χαρτοφυλακίων, που αποφεύγουν επιθετικές κινήσεις και δεν αξιοποιούν τη ρηχότητα της αγοράς για να ανεβάσουν ή να πιέσουν χαμηλότερα της τιμές.

Κανένας δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει. Ισως οι διαχειριστές των ξένων funds περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης  και με τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών στα μέτωπα της διαχείρισης κόκκινων δανείων και της άντλησης ρευστότητας μέσω ομολογιακών εκδόσεων.

Ωσπου να γίνουν αυτά,  η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε τεντωμένο σχοινί, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Προς το παρόν, φαίνεται ότι παραμένει στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και βραχυχρόνιας διόρθωσης. Κατεύθυνση θα δοθεί από την πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Για τον ΓΔ, οι αναλυτές προβλέπουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσει  να κινείται στα κανάλι  των τελευταίων 5 εβδομάδων, με ακραία όρια τις 770 και τις 725 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις