Επιχειρήσεις

Γιατί "βουλιάζει" η μετοχή της Intralot (-9,4%)


«Σημαντικά βελτιωμένα» χαρακτήρισε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Intralot ο πρόεδρος της Σωκράτης Κόκκαλης. Ομως η αγορά έχει μάλλον διαφορετική άποψη για τις επιδόσεις - ενώ ανησυχεί και για την εικόνα αρνητικών ιδίων κεφαλαίων που εμφανίζει η εταιρεία.

. Γι αυτό η μετοχή της υποχώρησε κατά 8,5% μετά την γνωστοποίηση  των αποτελεσμάτων και έκλεισε ακόμη χαμηλότερα (-9,4%, στα 0,54 ευρώ). Εντύπωση προκάλεσαν μάλιστα ο μεγάλος όγκος συναλλαγών (628 χιλιάδες μετοχές) και η υπερπροσφορά σε χαμηλές τιμές.

Η αλήθεια είναι ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρέμεινε στάσιμος στο 9μηνο (-0,3%, στα 301,7 εκατ. ευρώ), ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν (+6,6% σε ετήσια βάση, στα 88 εκατ. ευρώ). Ομως το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Ο όμιλος εμφάνισε ζημίες 6 εκατ. ευρώ. Είναι βέβαια λιγότερες από πέρυσι, δείχνουν όμως ότι η προσπάθεια ανάκαμψης και βελτίωσης της αποδοτικότητας του ομίλου θα είναι δύσκολη.

Πέρυσι η Intralot εμφάνισε στα αποτελέσματα 9μήνου (λογιστικά) κέρδη 44,5 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως είχε λειτουργικές ζημίες 44 εκατ. ευρώ. Το καθαρό θετικό αποτέλεσμα προέκυψε με συνυπολογισμό ως κέρδους των χρεών που διεγράφησαν με την συμφωνία αναδιάρθρωσης και το κούρεμα των ομολογιακών δανείων.

 Η εμφανής βελτίωση που σημειώνεται φέτος είναι η δραστική περιστολή των ζημιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

 Οσον αφορά τα ίδια κεφάλαια, πρέπει να επισημανθεί ότι ενισχύθηκαν με την ΑΜΚ των 128 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο. Σχεδόν ολόκληρο το ποσό διατέθηκε για την εξαγορά ποσοστού 26% της θυγατρικής στις ΗΠΑ, που βρισκόταν στα χέρια των μετόχων μειοψηφίας. Ομως τα κεφάλαια αυτά και η αξία/αποτίμηση του αγορασθέντος ποσοστού δεν απεικονίστηκαν στο λογαριασμό ιδίων κεφαλαίων, για λογιστικούς λόγους. Θα απικονιστούν στον ετήσιο ισολογισμό, όπου η εταιρεία θα εμφανιστεί με θετική καθαρή θέση.

 Προς το παρόν, η αρνητική καθαρή θέση που εμφανίζει η Intralot δημιούργησε την εντύπωση ότι η μετοχή της θα παραμείνει αρκετούς ακόμη μήνες σε καθεστώς επιτήρησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα