Οικονομία

Goldman Sachs για τράπεζες: Μικρή επιβάρυνση από τη στήριξη των δανειοληπτών


Νέες τιμές στόχους για τις τράπεζες δίνει ο αμερικανικός οίκος

Nέες τιμές στόχους για τις συστημικές τράπεζες δίνει η Goldman Sachs σε σημερινή έκθεσή της. Παράλληλα εκτιμά ότι το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών θα έχει μικρό αντίκτυπο-επιβάρυνση για τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα στήριξης και οι λοιπές παρεμβάσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν οι τέσσερις τράπεζες, επιβαρύνουν μόλις κατά 9 εκατ.ευρώ κάθε μία από αυτές. «Επηρεάζει» δηλαδή,  μόλις το 1,3% της προβλεπόμενης κερδοφορίας.

Όπως είχε γράψει και το Sin πριν από ημέρες, οι ελληνικές τράπεζες, αντίθετα, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, «κράτησαν» από το ισπανικό μοντέλο μόνο το... φθηνότερο κομμάτι του, δηλαδή τη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών. Δηλαδή εκείνων, που βρίσκονται σε τόσο δύσκολη θέση οικονομικά, ώστε είναι μάλλον απίθανο να συνεχίσουν να εξυπηρετούν ομαλά ένα στεγαστικό δάνειο και οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες, αργά ή γρήγορα, να τους βοηθήσουν με κάποια ρύθμιση, για να μην κοκκινίσουν τα δάνειά τους.

Έτσι, ουσιαστικά το πρόγραμμα στήριξης που ανακοινώθηκε χθες έχει περισσότερο χαρακτήρα... ελεημοσύνης, παρά μιας σοβαρής παρέμβασης στήριξης δανειοληπτών. 

Σ’ ό,τι αφορά στις τιμές στόχους για τους επόμενους 12 μήνες, ο αμερικανικός οίκος δίνει σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με τιμή τα 4,2 ευρώ. Σύσταση buy δίνει και για την Αlpha Bank με τιμή αγοράς τα 1,19 ευρώ.

Ουδέτερη στάση δίνει για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο το 1 ευρώ. Neutral σύσταση και για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο τα 1,04 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα