Αγορές

Goldman Sachs: Προσωρινό φρένο της Fed στις αυξήσεις επιτοκίων


Η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, είναι πιθανό να οδηγήσει σε προσωρινή αναθεώρηση της στρατηγικής της Fed, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική. 

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση στις 22 Μαρτίου, προκειμένου να χαλαρώσει την πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ. Αλλωστε η μεγάλη και συνεχής  αύξηση των επιτοκίων θεωρείται από αναλυτές και ειδικούς, ως μια εκ των βασικών αιτιών για την κατάρρευση του επιχειρηματικού μοντέλου της Silicon Valley Bank. 

Η Goldman Sachs, πάντως, εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τον Φεβρουάριο η Fed αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της. Η κίνηση σηματοδότησε την όγδοη αύξηση σε μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

Πώς η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed οδήγησε σε κατάρρευση την SVB

Το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολούθησε η τράπεζα αποδεικνύεται πως δεν άντεξε στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της Fed και ο φόβος ότι αυτό το «παράδειγμα» θα επαναληφθεί και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, δημιουργώντας ντόμινο κατάρρευσης, είναι έκδηλος. Η SVB είναι η μόνη εισηγμένη τράπεζα στη Wall Street που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις.  Συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που υποστηρίζονται από επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Οι εταιρείες αυτές, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.  

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα