Οικονομία

Goldman Sachs: «Βλέπει» πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από S&P


Σε νέα έκθεσή της, η Goldman Sachs, προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει και πάλι την επενδυτική βαθμίδα σε περίπου ένα μήνα. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι στις 21 Απριλίου, η Standard & Poor’s θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο επίπεδο δηλαδή της επενδυτικής βαθμίδας.

H Goldman Sachs, η οποία χθες μέσω έκθεσης, εξήρε την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών, αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια για τη βελτίωση και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνει ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων λόγω της συνεισφοράς των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που φθάνουν περίπου στο 17% του ελληνικού ΑΕΠ. 

Εστιάζοντας στους λόγους που θα οδηγήσουν την S&P στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η Goldman Sachs κάνει ιδιαίτερη μνεία στη βελτίωση της εικόνας του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ενώ στέκεται και στην καλή πορεία που καταγράφουν οι ιδιωτικές πιστώσεις.

 Σ’ ό,τι αφορά στον πολιτικό παράγοντα που λαμβάνεται εντόνως υπόψιν στις μακροικονομικές αναλύσεις, μιας και η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο πρώτος γύρος στις 21 Μαΐου δεν θα οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης. Χαρακτηρίζει ως κρίσιμο τον δεύτερο γύρο, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες

Χθες η  Goldman Sachs εκτίμησε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και προς απόδειξη αυτού, διατήρησε τις συστάσεις αγοράς για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα σημειώνει στην έκθεσή της ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια και την απαιτούμενη ρευστότητα για να ανταπεξέλθουν, χωρίς περαιτέρω κινδύνους,  στις αναταράξεις που συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα την αμερικανική τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες  βελτίωσαν σημαντικά τα συνολικά τους κεφάλαια και τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά τη διάρκεια του 2022. Παράλληλα το guidance τους συνεπάγεται βελτίωση στην κεφαλαιακή επάρκεια της τάξης των 100-150 μ.β. φέτος και 250-350 μ.β. έως το 2025, άνοδος η οποία δεν θα βασίζεται σε νέες εκδόσεις ομολόγων Additional – AT1 ή Tier 2.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα